HN/Pavel Novotný
StoryEditor

Pellegrini sa zúčastnil samitu s čínskym premiérom v Sofii

07.07.2018, 09:39
Predstavitelia krajín strednej a východnej Európy rokujú s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom.

Formát krajín strednej a východnej Európy a Číny (SVE 16+1) nemá slúžiť ako spôsob narúšania jednoty Európskej únie (EÚ). Ide o doplnkový formát, ktorý má povzbudiť krajiny v rozvoji. Skonštatoval to v sobotu po samite krajín SVE a Číny v Sofii slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Počas samitu boli zároveň podpísané viaceré zmluvné dokumenty.

Formát 16+1 podľa Pellegriniho nemá slúžiť ako spôsob narúšania jednoty EÚ, lídri krajín sa zhodli, že ide o doplnkový formát, ktorý má povzbudiť ostatné krajiny v rozvoji. Súčasne však podotkol, že Čína ako globálny hráč je veľmi aktívna najmä v krajinách západného Balkánu. "Pokiaľ nebudeme aktívni my, ako Európska únia, a nedáme perspektívu krajinám západného Balkánu s jasným signálom, kedy sa môžu stať riadnymi členmi Európskej únie, tak, samozrejme, sú tam aktívne iné veľmoci, ako je Čína, Rusko alebo Turecko," dodal.

Premiér tiež ocenil prístup Číny otvoriť svoj trh pre výrobky zo 16 krajín Európy, ktoré sa zúčastnili na samite. To dáva podľa neho dobrý predpoklad na to, aby sa Slovensku podarilo distribuovať i kvalitné potravinárske výrobky aj na čínskom trhu. Táto téma bola predmetom aj piatkového (6. 7.) bilaterálneho stretnutia slovenského a čínskeho premiéra.

Počas summitu boli podpísané aj viaceré zmluvné dokumenty, na ktorých sa SR zúčastnila prostredníctvom Eximbanky. Tá je súčasťou dohôd v oblasti bankovej spolupráce. Čína podľa Pellegriniho prejavila veľký záujem o financovanie rôznych projektov, predmetom rozhovorov s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom bola aj možnosť financovania širokorozchodnej železnice.

Premiér však v tomto prípade zdôraznil, že pre Slovensko je dôležité, aby malo vo svojich rukách takú dôležitú infraštruktúru, akou širokorozchodná trať je. "Preto je možné uvažovať o spolupráci s Čínou len vo forme financovania, to znamená preúverovania alebo nejakým iným spôsobom pomoc pri financovaní," upozornil. Vlastníctvo by tak podľa neho malo zostať v rukách investorov, teda Slovenskej republiky, prípadne Rakúska, Ukrajiny a Ruska, ak pôjdu do projektu spoločne. Projekt má podľa predsedu vlády hodnotu 7 až 8 miliárd eur.

Zaujímavým pre čínskych investorov môže byť aj projekt vysokorýchlostnej železnice, ktorá by spájala Varšavu, Bratislavu a Budapešť, myslí si Pellegrini. Tento projekt bol avizovaný na summite v Budapešti, kde aj SR podpisom potvrdila, že krajiny V4 majú záujem o jeho realizáciu v nasledujúcich desaťročiach.

Samit v Sofii 11:14 Výsledkom je podpísanie dohody Výsledkom samitu bolo podpísanie dohody o spolupráci medzi Čínou a regiónom strednej a východnej Európy v medzibankovej oblasti. Peking uzavrel s jednotlivými štátmi aj bilaterálne dohody. 11:13 Riziko obchodného konfliktu zvyšuje potrebu spolupráce s Čínou Narastajúci obchodný konflikt medzi Spojenými štátmi a Čínou ohrozuje globálnu ekonomiku. A vážne riziko predstavuje aj pre menšie štáty východnej polovice Európy. Aj preto je dôležité, aby tieto krajiny užšie spolupracovali nielen medzi sebou, ale aj s Čínou. Zhodli sa na tom premiéri krajín strednej a východnej Európy s predsedom čínskej vlády Li Kche-čchiangom na sobotňajšom samite v Sofii. 10:36 Zároveň sa koná obchodné fórum Samit sprevádza konanie obchodného fóra. Zúčastňuje sa na ňom zhruba 250 čínskych firiem a viac ako sedem stoviek podnikateľov z krajín strednej a východnej Európy. Čínsku delegáciu priviezol do Sofie obrovský Boeing. Slovenský vládny špeciál zaparkoval na sofijskom letisku hneď vedľa neho.

Zdroj: HN/Pavel Novotný
10:29 Chceme jednotnú a prosperujúcu Európu, tvrdí čínsky premiér Niektoré západoeurópske krajiny sa obávajú, že Peking sa rozvíjaním spolupráce s krajinami strednej a východnej Európy snaží vraziť klin doprostred Európskej únie. To však Čína rozhodne odmieta. "Radi by sme videli jednotnú a prosperujúcu Európu. Ak bude oslabená, bude to zlá správa aj pre Čínu," pripomenul vo svojom prejave šéf pekinskej vlády Li Kche-čchiang. 09:51 Samit sa koná v čase hroziacej obchodnej vojny K samitu navyše dochádza v čase, keď sa svet čoraz viac obáva spustenia obchodnej vojny medzi najväčšími ekonomikami – americkou a čínskou. Na zavádzanie ciel a protekcionistické opatrenia by najviac doplatili malé ekonomiky naviazané na export, vrátane tej slovenskej. 09:44 Panuje aj nespokojnosť Podľa zákulisných informácií nie sú niektoré krajiny strednej a východnej Európy, napríklad Poľsko, príliš spokojné s rozvojom ekonomickej spolupráce s Čínou a prílevom čínskych investícií. Hoci ide už o siedmy ročník samitu vo formáte 16+1, nie každá krajina z tejto spolupráce zatiaľ zaznamenala osoh. Hovoriť by sa malo aj o tom, že doterajšie každoročné organizovanie samitov by sa malo zmeniť na každé dva roky. 09:43 Pellegrini prišiel medzi poslednými Všetkých premiérov osobne privítal v paláci predseda bulharskej vlády Bojko Borisov. Medzi poslednými pricestoval na miesto konania schôdzky Pellegrini. Ešte predtým dorazil Viktor Orbán či Andrej Babiš. O samit je veľký záujem aj medzi novinármi zo zúčastnených krajín. Na mieste vidíme zástupcov chorvátskej, českej, čínskej, srbskej či domácej bulharskej tlače. 09:42 Čínsky premiér bude rokovať s vedúcimi všetkých delegácií V rámci samitu sa čínsky premiér Li Kche-čchiang stretne s vedúcimi všetkých 16 delegácií. So slovenským premiérom Petrom Pellegrinim rokoval už včera podvečer v Balkan Sofia Hoteli, krátko po prílete slovenskej delegácie do Bulharska. S českým premiérom Andrejom Babišom má Li Kche-čchiang naplánovanú schôdzku na dnes večer. 09:41 Samit sa koná v megalomanskej stavbe Národný palác kultúry, kde sa samit koná, je megalomanskou stavbou otvorenou v roku 1981. Postaviť ho dala Ľudmila Živkovová, dcéra bývalého komunistického vodcu Bulharska Todora Živkova. V kongresovej sále s troma tisíckami sedadiel sa ešte pred troma desaťročiami konali veľkolepé zjazdy bulharskej komunistickej strany.
Zdroj: HN/Pavel Novotný
09:37 Príchod Pellegriniho na miesto konania samitu
Zdroj: HN/Pavel Novotný
09:36 Čína otvára brány autám zo Slovenska Slovenský premiér Peter Pellegrini sa v piatok v Sofii stretol s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom. Viac o ich rokovaní sa dočítajte TU. 09:34 Rokovanie s čínskym premiérom Peter Pellegrini, Andrej Babiš, Viktor Orbán či ďalší premiéri krajín strednej a východnej Európy. Tí všetci si dali dnes dopoludnia zraz v Národnom paláci kultúry, hlavnom kongresovom stánku bulharskej metropoly Sofia. Rokujú s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom o rozvoji ekonomickej spolupráce medzi ich regiónom a najľudnatejšou krajinou sveta.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:32