Reuters
StoryEditor

Po kritike Nemecka sa Trump stretol s Merkelovou. Máme veľmi dobrý vzťah, vyhlásil

11.07.2018, 17:01
Autor:
ČTKČTK
Lídri rokovali o výdavkoch na obranu, obchode či migrácii.

Po ostrej kritike na adresu Nemecka sa dnes americký prezident Donald Trump na okraj summitu Severoatlantickej aliancie v Bruseli stretol s Angelou Merkelovou. Novinárov šéf Bieleho domu uistil, že má s nemeckou kancelárkou veľmi dobrý vzťah.

Pred začatím summitu pritom Trump na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Stoltenbergom Nemecko kritizoval za podľa neho nedostatočné výdavky na obranu aj dovoz zemného plynu z Ruska. Podľa Merkelovej sa rokovania s Trumpom týkali migrácie a obchodu.

Trump stretnutie označil za "skvelé". "Máme veľmi, veľmi dobrý vzťah s kancelárkou. Máme senzačný vzťah s Nemeckom," povedal. S Merkelovou podľa svojich slov rokoval o výdavkoch na obranu aj o obchode. Spomenul vraj takisto svoje výhrady k plynovodu Nord Stream.

Šéf Bieleho domu pri rannom stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenberg Nemecko ostro kritizoval. "Chránime Nemecko, chránime Francúzsko, chránime všetky tieto krajiny a mnohé z nich idú, uzavrú dohodu o plynovode s Ruskom a platia miliardy dolárov do ruskej pokladne," vyhlásil Trump. "Nemecko je na Rusku úplne závislé," dodal prezident, podľa ktorého je krajina ruským "zajatcom".

Podľa Merkelovej sa na rokovaní s americkým prezidentom hovorilo aj o migrácii a rozvoji vzájomného obchodu. Nemecko a USA kancelárka označila za dobrých partnerov.

Na Trumpovu kritiku kancelárka pri príchode na summit NATO reagovala odkazom na dejiny Nemecka. Sama podľa svojich slov ako občianka Nemeckej demokratickej republiky (NDR) zažila, aké to bolo, keď bola časť krajiny pod kontrolou Sovietskeho zväzu. "Som rada, že sme teraz zjednotení v slobode ako Spolková republika Nemecko a že preto môžeme povedať, že môžeme robiť vlastné samostatnú politiku a činiť samostatné rozhodnutia," povedala Merkelová.

01 - Modified: 2023-10-04 08:42:13 - Feat.: - Title: Nemcov desí chabá ekonomika aj migrácia. Zo zmätku ťaží silnejúca antisystémová strana 02 - Modified: 2023-04-17 20:03:42 - Feat.: - Title: Merkelovej udelili najvyššie štátne vyznamenanie Nemecka. Zmenila svet aj Európu, odkazujú štátnici 03 - Modified: 2023-02-20 13:54:20 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vtipkári tvrdia, že Merkelovú nachytali telefonátom v mene Porošenka 04 - Modified: 2022-12-10 05:40:11 - Feat.: - Title: Putin: Z vyhlásení Merkelovej o Ukrajine som sklamaný. Od Nemecka som čakal úprimnosť 05 - Modified: 2022-12-07 15:55:47 - Feat.: - Title: Merkelová priznala chyby v politike voči Rusku: Na agresivitu Kremľa sme mali reagovať rýchlejšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:29