TASR
StoryEditor

Obama poslal jasný odkaz svetu: Politika strachu a neznášanlivosti je na vzostupe

17.07.2018, 19:02
Autor:
ČTKČTK
Obama hovoril pri príležitosti 100. výročia narodenia zosnulého juhoafrického bojovníka proti apartheidu a nositeľa Nobelovej ceny za mier Nelsona Mandelu.

Bývalý americký prezident Barack Obama pri dnešnom prejave v Juhoafrickej republike označil súčasnú dobu za podivnú a neistú.

Zmienil sa pritom o takzvanej politike strachu a neznášanlivosti, ktorá je podľa neho na vzostupe. Obama hovoril pri príležitosti 100. výročia narodenia zosnulého juhoafrického bojovníka proti apartheidu a nositeľa Nobelovej ceny za mier Nelsona Mandelu. Podľa agentúry AP išlo o Obamov najvýznamnejší prejav od chvíle, čo nie je vo funkcii.

Znepokojujúce titulky novín

Exprezident povedal, že každým dňom sú titulky správ viac znepokojujúce, až z toho "ide hlava prasknúť". O svojom nástupcovi Donaldovi Trumpovi sa priamo nezmienil, vymedzil sa ale podľa AP proti jeho politike, keď hovoril o zachovaní myšlienok Mandelu, akými boli demokracia, rôznorodosť a dobré vzdelanie pre všetkých.

"Sme svedkami toho, ako väčšina sveta hrozí návratom k nebezpečnejšiemu a brutálnejšiemu spôsobu robenia biznisu," povedal Obama.

"Politika strachu, neznášanlivosti a obmedzovanie je na vzostupe, a to tempom, ktoré bolo len pred niekoľkými rokmi nepredstaviteľné ... Tí, ktorí sú pri moci ... sa snažia podlomiť všetky inštitúcie, ktoré dávajú demokracii jej význam," zdôraznil exprezident.

Jeho slová sa stretli s potleskom davu asi 14 tisíc ľudí, ktorí sa zhromaždili na kriketovom štadióne v Johannesburgu, kde sa prejav konal.

"Iba tým, že tu stojí, vzdáva hold Nelsonovi Mandelovi. Obama výrečne karhá Trumpa," uviedol profesor medzinárodných vzťahov na Witwatersrandské univerzite v Johannesburgu John Stremlau.

Mendelove ideály čelia útokom

Podľa neho bol prejav dobre načasovaný vzhľadom na to, že Mandelove ideály v USA a inde vo svete "čelia útokom". "Včera spolu boli na pódiu Trump a Putin. Dnes vidíme oponujúci tím: Obamu a Mandelu," zdôraznil Stremlau.

V pondelok sa Trump na summite vo Fínsku stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Z mnohých strán potom šéf Bieleho domu čelil hlasnej kritike, že dostatočne neobhajoval záujmy USA, najmä v otázke údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb.

Obama je na prvej návšteve Afriky od konca svojho funkčného obdobia na začiatku roka 2017. V pondelok sa zastavil v Keni, kde navštívil rodisko svojho zosnulého otca.

Exprezident v prejave zdôraznil, že Mandela, ktorý bol väznený 27 rokov, vytrval vo svojej kampani, napriek tomu, že sa rasistický systém apartheidu javil ako nepremožiteľný.

Mandela, ktorý bol prepustený z väzenia v roku 1990, sa štyri roky potom stal prvým černošským prezidentom JAR. Zomrel v roku 2013 a zanechal po sebe odkaz zmierenia a boja proti nerovnostiam.

Mendela Obamu inšpiroval

Obama v minulosti hovoril o tom, ako ho juhoafrický štátnik inšpiroval, a mnoho Juhoafričanov exprezidenta vníma ako nástupcu Mandelu, najmä kvôli jeho boji za rovnocenný prístup k ľuďom všetkých rás v USA i vo svete.

Obama verejne Trumpovu administratívu, ktorá kritizovala a zrušila niektoré významné kroky urobené Obamom, nehodnotil. Spojené štáty pod Trumpovým vedením odstúpili od parížskej klimatické dohody z roku 2015 a od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom; Trumpova administratíva sa tiež snaží o zrušenie zdravotnej reformy známe ako Obamacare.

01 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov 02 - Modified: 2024-03-27 21:13:08 - Feat.: - Title: Írsko sa pridá k súdnemu podnetu Juhoafrickej republiky proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze 03 - Modified: 2024-02-16 21:32:20 - Feat.: - Title: Medzinárodný súd v Haagu zamietol žiadosť Juhoafrickej republiky na ochranu Rafahu v pásme Gazy 04 - Modified: 2024-02-08 21:39:25 - Feat.: - Title: Americký vyšetrovateľ neodporučil stíhať Bidena za prechovávanie tajných dokumentov z Obamovej eŕy 05 - Modified: 2024-02-12 10:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Na odstavenom železničnom moste zaparkovali starý osobný vlak. Teraz je z neho luxusný hotel s bazénom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:46