Reuters
StoryEditor

Izrael prijal zákon "o židovskej nadradenosti". Búria sa proti nemu nielen Arabi, ale aj Židia

19.07.2018, 07:48
Autor:
ČTKČTK
Arabskí poslanci okamžite kópie zákona roztrhali a boli zo sály vyvedení.

Izraelský parlament dnes prijal kontroverzný zákon, ktorý krajinu definuje ako štát židovského národa. Arabčina je podľa neho už nie jedným z dvoch oficiálnych jazykov, ale jazykom so špeciálnym statusom, židovské osady sú národným záujmom a hlavným mestom je celý Jeruzalem.

Poslanci arabskej menšiny, ktorá tvorí pätinu z takmer deviatich miliónov obyvateľov Izraela, zákon kritizovali, rovnako ako izraelská opozícia a mnohé židovské organizácie v zahraničí. Pred prijatím normu kritizoval aj prezident Reuven Rivlin.

Pre novú právnu úpravu hlasovalo v 120-člennom parlamente 62 poslancov, proti bolo 55 zákonodarcov, oznámil denník Haarec.

Norma hovorí, že Izrael je historický domov židovského národa a tento národ má ako jediný právo na národné sebaurčenie v tomto štáte. Za národné symboly stanovuje vlajku, menora, hymnu, hebrejský kalendár a židovské sviatky, rovnako ako Deň nezávislosti. Ďalej stanovuje, že "zjednotený a celý" Jeruzalem je hlavným mestom krajiny a jediným oficiálnym jazykom je hebrejčina. Arabčine priznáva "zvláštny status", takže ju možno naďalej používať pri styku s úradmi.

"Presadili ste rasistický zákon"

Arabská menšina má síce podľa zákona rovnaké práva ako židovské obyvateľstvo, ale dlhodobo sa sťažuje na pozíciu druhoradých občanov, ktorým sa dostáva horších služieb v oblasti vzdelávania, zdravotníctva a bývania.

"Budeme v Izraeli naďalej zabezpečovať dodržiavanie ľudských práv, ale väčšina má tiež svoje práva a väčšina rozhoduje," hájil minulý týždeň zákon premiér Benjamin Netanjahu, ktorý tiež sľúbil, že zákon presadí pred letnou parlamentnou prestávkou. "Toto je rozhodujúca chvíľa, nech žije štát Izrael," povedal premiér po hlasovaní.

Arabskí poslanci okamžite kópie zákona roztrhali a boli zo sály vyvedení. Izrael týmto "vyhlásil, že nás tu nechce, presadil zákon o židovskej nadradenosti a oznámil nám, že budeme navždy občanmi druhej kategórie," napísal vo svojom vyhlásení poslanec Ahman Úda. Jeho kolega Ahmad Tíbí pred odchodom zo sály na Netanjahua volal "presadili ste zákon apartheidu, rasistický zákon. Prečo sa bojíte arabčiny?" "Ako sa odvažujete takto hovoriť o jedinej demokracii na Blízkom východe?" odpovedal premiér.

Zástupcovia Hnutia za okamžitý mier, ktoré je kritikom okupácie palestínskych území, pri nočnej debate o zákone mávali v sále z balkóna čiernou vlajkou, kým ich ochranka nevyviedla.

Niektoré pasáže vyňali

Izrael sa v minulosti bežne charakterizoval ako židovský štát, ale v minulých piatich rokoch sa najmä pravicoví politici, ktorí teraz krajinu vedú, usilovali o uzákonenie tohto faktu, čo malo umožniť zahrnúť židovskú národnosť a vieru do vládnej politiky. Izrael nemá písanú ústavu, namiesto nej sa riadi niekoľkými základnými zákonmi, ku ktorým teraz pribudol zákon o národnom štáte. V Izraeli sa o ňom debatovalo niekoľko rokov a jeho pôvodná podoba z roku 2011 zaznamenala mnoho zmien.

Americký židovský výbor (AJC) vo vyhlásení uviedol, že je prijatím zákona veľmi sklamaný. Neschvaľuje najmä klauzulu o tom, že na židovské osady stavané na okupovanom Západnom brehu Jordánu sa bude pozerať ako na vec národného významu.

Až tento týždeň bola zo zákona vyňatá pasáž, ktorá mala umožniť vytvárať komunity podľa náboženského alebo národnostného hľadiska a udržiavať ich exkluzivitu. V máji kritici dosiahli vyčiarknutie článku, podľa ktorého mal najvyšší súd stavať židovský charakter krajiny nad jej charakter demokratický.

Zákon s rysmi apartheidu

Zakladateľ americkej židovskej organizácie J Street Jeremy Ben-Ami zahrnul do kritiky aj Netanjahuovu vládu.

"Ten zákon sa zrodil v hriechu, jeho jediný zmysel je povedať komunitám Arabov, LGBT (lesbičky, gayovia, bisexuáli a transgender osoby) a ďalším menšinám v Izraeli, že nie sú a nikdy nebudú rovnocennými občanmi. Pred dvoma mesiacmi sme oslavovali 70. výročie vzniku deklarácia o nezávislosti Izraela, v ktorej je napísané, že Izrael 'zaistí úplnú rovnosť sociálnych a politických práv všetkým svojim občanom bez ohľadu na ich vieru, rasu a pohlavie'. Netanjahuova vláda teraz neberie ohľad na tieto slová ani na hodnoty, ktoré predstavujú," tvrdí Ben-Ami.

Právne centrum pre práva arabskej menšiny v Izraeli vo svojom stanovisku uviedlo, že "zákon o národnom štáte je koloniálny zákon s rysmi apartheidu, ktorý medzinárodný zákon zakazuje, pretože je v rozpore s medzinárodným dohovorom zakazujúcim páchať zločiny apartheidu".

01 - Modified: 2024-04-23 14:29:52 - Feat.: - Title: Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze 02 - Modified: 2024-04-22 08:05:35 - Feat.: - Title: V súvislosti s útokom zo 7. októbra končí šéf spravodajcov izraelskej armády Aharon Chaliva 03 - Modified: 2024-04-21 21:09:53 - Feat.: - Title: Netanjahu chce čeliť zámeru USA uvaliť sankcie na izraelský prápor. Budem tvrdo bojovať, odkázal Američanom 04 - Modified: 2024-04-21 20:04:07 - Feat.: - Title: Veliteľ izraelskej armády schválil ďalšie plány vo vojne proti Hamasu v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-21 18:35:33 - Feat.: - Title: USA naznačili sankcie voči izraelskej jednotke obviňovanej z porušovania práv
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:44