TASR/AP
StoryEditor

Útok v Nemecku nebol terorizmus. Zranených je 12osôb

20.07.2018, 15:44
Autor:
ČTKČTK
Útočník podľa svedkov počas jazdy v plne obsadenom autobuse zrazu vytiahol zbraň a zaútočil na cestujúcich.

V linkovom autobuse v severonemeckom prístavnom meste Lübeck dnes útočník zranil dvanásť ľudí. Vyhlásil to minister vnútra Šlezvicka-Holštajnska Hans-Joachim Grote s tým, že incident nepovažuje za terorizmus.

Hovorkyňa regionálnej prokuratúry Ulla Hingstová uviedla, že útočníkom bol 34-ročný nemecký občan narodený v zahraničí, ktorý dlhodobo žije v Nemecku. Portál Lübecker Nachrichten s odvolaním na svoje zdroje uviedol, že násilník je pôvodom z Iránu.

"Dôkazy o politickej radikalizácii akejkoľvek formy nemáme," povedala Hingstová. Pôvodne ale tvrdila, že zatiaľ nie je možné vylúčiť žiaden motív, teda ani terorizmus. Podľa Groteho ale o terorizmus nešlo. Dodal tiež, že útočník nevykrikoval žiadne heslá.

Nejasnosti dlho panovali okolo počtu zranených. Aktuálne policajné bilancia uvádza 12 zranených. Podľa médií bola nožom zranená asi polovica z nich, zostávajúci utrpeli iné zranenia súvisiace s incidentom.

Útočníka podľa prokuratúry premohli cestujúci, podľa pôvodných informácií sa pokúsil utiecť. V autobuse zanechal batoh, z ktorého vychádzal dym. Na miesto preto polícia povolala pyrotechnickú jednotku. Tá zistila, že v batohu je horľavina, žiadnu výbušninu však nenašla.

Vodič autobusu povedal, že počul, ako niekoľko žien vykríklo, že horí a že je tam pomätený človek. V spätnom zrkadle potom oheň skutočne uvidel, takže zišiel ku krajnici, otvoril dvere, aby cestujúci mohli vystúpiť, a šiel s hasiacim prístrojom požiar zlikvidovať.

Pri hasení mu však útočník vrazil ranu päsťou do tváre. Denník Bild napísal, že po tejto potýčke muž vytiahol nôž a zaútočil, prakticky ihneď ale dorazila polícia. Už skôr médiá uvádzali, že policajná hliadka bola neďaleko.

Incident videl tiež istý 87-ročný Lothar, ktorý na mieste činu býva. "Cestujúci vyskakovali z autobusu a kričali. Bolo to desivé. Potom odviezli zranených. Útočník mal kuchynský nôž," povedal Lothar.

"Jedna z obetí práve ponúkla svoje miesto v autobuse staršej žene, keď ho útočník bodol do hrude. Bol to masaker!" popísala pre Lübecker Nachrichten očitá svedkyňa.

01 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 03 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:41