Reuters
StoryEditor

Neurobilo to na nás dojem, odkazuje šéf iránskej diplomacie Trumpovi

24.07.2018, 09:48
Autor:
TASRTASR
Súčasne pohrozil aj uzavretím trás na export ropy v Perzskom zálive.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf reagoval na najnovšie hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa s nádychom uštipačnej blahosklonnosti, napísala v utorok agentúra DPA.

"Neurobilo to na nás dojem," napísal Zaríf v pondelok večer na sociálnej sieti Twitter, použijúc pritom rovnaký štýl písania veľkými písmenami, ako to predtým urobil Trump.

"My existujeme už celé tisícročia a boli sme svedkami pádov impérií - vrátane toho nášho -, ktoré trvali dlhšie než existencia niektorých krajín," pokračoval šéf iránskej diplomacie. Svoj výrok na Twitteri uzavrel rovnakým varovaním, ako adresoval Trump iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu: "Buďte opatrní!"

Trump v pondelok ráno na Twitteri napísal: "Už sa nikdy, ale nikdy nevyhrážajte Spojeným štátom, lebo ponesiete následky, aké ešte nikto v dejinách nikdy znášať nemusel." Urobil tak v reakcii na nedeľňajšie vyjadrenia iránskeho prezidenta Rúháního, ktorý Spojeným štátom v súvislosti so sankciami voči Teheránu odkázal, aby sa "nezahrávali s ohňom".

Súčasne pohrozil aj uzavretím trás na export ropy v Perzskom zálive. "Američania by mali vedieť, že mier s Iránom je matkou všetkých mierov... rovnako ako vojna (s Iránom) by bola matkou všetkých vojen," povedal v nedeľu Rúhání.

V pozadí vzájomnej slovnej prestrelky medzi Washingtonom a Teheránom je jednostranné odstúpenie Spojených štátov od kľúčovej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, o ktorom Trump rozhodol v máji tohto roka, píše DPA.

Na základe jadrovej dohody, ktorú v roku 2015 podpísalo s Iránom šesť svetových mocností, Teherán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu, čo malo zamedziť prípadnému zneužitiu tohto projektu na výrobu jadrovej zbrane.

Západné štáty výmenou za to stiahli svoje sankcie voči Teheránu. Zvyšných päť signatárov z radov svetových mocností v súčasnosti rokuje s Iránom o možnosti zachovania dohody aj bez účasti Washingtonu.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:06