StoryEditor

Izrael zostrelil sýrske lietadlo, ktoré malo narušiť jeho vzdušný priestor

24.07.2018, 14:24
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Izraelská armáda zostrelila sýrsku stíhačku prvýkrát za štyri roky.

Izraelská armáda v utorok informovala, že zostrelila sýrske vojenské lietadlo typu Suchoj, ktoré narušilo vzdušný priestor Izraela. Pre agentúru DPA to potvrdil hovorca armády Jonathan Conricus.

Armáda na Twitteri zároveň oznámila, že na sýrske lietadlo vystrelila dvoma strelami typu Patriot. Stroj vnikol do izraelského vzdušného priestoru do vzdialenosti asi 1,6 kilometra.

Izraelská armáda prostredníctvom svojej rozhlasovej stanice uviedla, že stroj zostrelila nad Golanským výšinami, mohol sa však zrútiť na sýrskej strane hranice. O osude pilota zatiaľ nie sú žiadne informácie.

Izraelské ozbrojené sily od utorňajšieho rána zaznanemali zvýšenú intenzitu bojov na priľahlých územiach Sýrie a tiež zvýšenú aktivitu sýrskeho letectva. Izraelská armáda je preto v stave vysokej pohotovosti.

Sýrska strana k incidentu uviedla, že Izraelčania na lietadlo zaútočili, o ďalšom osude stroja však mlčí. "Izraelský nepriateľ potvrdil, že podporuje ozbrojené teroristické skupiny a vybral si za cieľ jedno z našich vojenských lietadiel, ktoré v sýrskom vzdušnom priestore útočilo na tieto skupiny v oblasti Saida na hranici Jarmúckeho údolia," citovala sýrska tlačová agentúra SANA zdroj z armády.

Podľa agentúry AP Izrael zostrelil sýrsku stíhačku prvýkrát za štyri roky.

Izrael svoju protiraketovú obranu aktivoval tiež v pondelok. Išlo naopak o strely, ktoré nakoniec dopadli v Sýrii. Začiatkom mesiaca Izrael dvakrát počas jedného týždňa vypálil raketu systému Patriot na bezpilotné lietadlá, ktoré sa blížili k Izraelu zo Sýrie. Podobný incident sa stal aj v júni.

Dve tretiny Golanských výšin okupuje Izrael, ktorý ich obsadil počas dvoch vojen v roku 1967 a v roku 1973. V roku 1981 ich potom v rozpore s rezolúciami OSN anektoval. Východ Golan je sýrsky a na časti územia je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Izrael prítomnosť Ruskom podporovanej sýrskej armády v blízkosti hraníc znepokojuje. Obáva sa aj blízkosti jemu nepriateľských iránskych jednotiek, ktoré sú tiež spojencom sýrskej vlády.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu 04 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 05 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:17