Reuters
StoryEditor

USA sú pripravené uzavrieť s Iránom novú jadrovú zmluvu, tvrdí Trump

24.07.2018, 21:50
Autor:
ČTKČTK
Na zhromaždení vojnových veteránov v Kansas City to dnes vyhlásil americký prezident Donald Trump.

Spojené štáty sú pripravené uzavrieť s Iránom novú jadrovú zmluvu náhradou za skoršiu zmluvnú "katastrofu".

Na zhromaždení vojnových veteránov v Kansas City to dnes vyhlásil americký prezident Donald Trump. Pochválil takisto Severnú Kóreu za likvidáciu časti areálu pre štarty rakiet.

"Uvidíme, čo sa bude diať, ale sme pripravení ku skutočnej dohode, nie k takej katastrofe, ktorú dojednala skoršia vláda," vyhlásil prezident, ktorý ešte v pondelok teheránske vedenie varoval pred "následkami, akým v dejinách čelil predtým len málokto".

Reagoval tak na slová iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, že "Amerika by mala vedieť, že vojna s Iránom je matkou všetkých vojen".

Trumpová vláda vypovedala jadrovú dohodu s Iránom v máji. Zmluvu z roku 2015 okrem USA podpísali Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína.

Dohoda umožnila Iránu zmierniť svoju izoláciu vďaka odstráneniu časti medzinárodných sankcií výmenou za to, že Teherán obmedzil svoj jadrový program a zaviazal sa, že sa nepokúsi vyrobiť jadrové zbrane.

Trump v prejave komentoval aj dnešné správy o tom, že Severná Kórea začala búrať budovy v areáli, ktorý využívala k vývoju motorov pre balistické rakety a na vypúšťanie družíc.

Satelitné snímky podľa šéfa Bieleho domu ukazujú, že "fantastický" summit, pri ktorom v Singapure v júni rokoval so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, "zrejme zafungoval veľmi dobre".

Americký minister zahraničia Mike Pompeo dnes však podľa agentúry AP optimizmus miernil. Akokoľvek je informácia plne v súlade so sľubmi Pchjongjangu, musia ju podľa neho ešte potvrdiť medzinárodní pozorovatelia.

Trump tiež ocenil, že pokračujú rokovania so Severnou Kóreou o návrate pozostatkov amerických vojakov, ktorí zahynuli počas kórejskej vojny. "Dúfam, že sa už veľmi skoro začnú vracať do vlasti, aby našli pokoj v americkej pôde," povedal prezident.

01 - Modified: 2023-10-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Testovanie nukleárnych zbraní na obzore? Čo možno čakať od Ruska bez jadrovej dohody 02 - Modified: 2023-03-29 16:25:28 - Feat.: - Title: Štáty Európskej únie sa pri vrcholiacich rokovaniach o obnoviteľnej energii stále v jadrovej otázke nezhodli 03 - Modified: 2023-03-02 11:48:18 - Feat.: - Title: USA využívali jadrovú dohodu na pomoc Kyjevu pri útokoch na ruské ciele, tvrdí Lavrovov námestník 04 - Modified: 2023-02-28 15:56:19 - Feat.: - Title: HN24 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na zmluve Nový START 05 - Modified: 2023-02-28 12:04:17 - Feat.: - Title: Nevrátime sa k jadrovej dohode, ak nás nebudú USA počúvať, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:39