TASR/AP
StoryEditor

Trump pochválil taliansku vládu. Páči sa mu jej prístup k migrácii

30.07.2018, 20:44
Autor:
ČTKČTK
Taliansko začalo odmietať migrantov.

Americký prezident Donald Trump dnes ocenil talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho za rázny protiimigračný prístup jeho vlády.

Trump počas Conteho návštevy v Bielom dome vyhlásil, že ostatné európske krajiny by mali nasledovať taliansky príklad. Taliansko po nástupe novej vlády odmieta prijímať lode s migrantmi a pokúša sa čo najviac obmedziť ich príchod do krajiny.

Stretnutie Trumpa a Conteho:

"Veľmi súhlasím s tým, čo robíte v otázke migrácie, a nelegálnej migrácie, ba i legálnej migrácie," vyhlásil Trump podľa agentúry Reuters na úvod stretnutia s predsedom talianskej vlády.

Rím podľa šéfa Bieleho domu zaujal pri ochrane hraníc veľmi "pevný postoj", k čomu sa odhodlalo málo krajín.

Ďalšie európske štáty by mali Taliansko nasledovať, dodal Trump, ktorý označuje za svoj zásadný politický cieľ znemožniť prisťahovalcom bez potrebných dokladov, aby sa dostávali do USA.

Chce peniaze na múr

Americký prezident počas tlačovej konferencie po stretnutí vyhlásil, že chce od Kongresu získať financie na stavbu múru na hranici s Mexikom v rámci zákona o vládnych výdavkoch, ktorý musí byť schválený do konca septembra.

Trump pohrozil, že ak zákonodarcovia na jeho požiadavky nepristúpia, je ochotný dopustiť ochromenie premávky vládnych úradov, ktoré nebudú mať kvôli neschváleniu zákona peniaze na prevádzku. Na otázku, či plánuje do zákona presadiť celú sumu 25 miliárd dolárov, Trump odpovedal, že "vždy necháva priestor na rokovanie".

Taliansky minister vnútra a šéf protiimigračnej strany Liga Severu Matteo Salvini začal po júnovom nástupe do funkcie činiť rázne kroky pre zníženie počtu migrantov, ktorí v Taliansku dlhodobo čakajú na výsledok azylového konania.

Konferencia o Líbyi

Taliansky premiér dnes vyhlásil, že po debate s Trumpom sa rozhodol usporiadať konferenciu o Líbyi, ktorá je hlavnou krajinou, odkiaľ mieria migranti k talianskym brehom.

Rím sa usiluje o stabilizáciu pomerov v krajine, ktorú by rád označil za bezpečný štát, do ktorého možno prisťahovalcov vracať. Európska komisia však toto označenie odmieta.

Našli dohodu

Conte po stretnutí s americkým lídrom podotkol, že vedenie oboch krajín má v súčasnosti rovnaký pohľad nielen na migráciu, ale aj na množstvo ďalších tém.

Taliansky premiér sa okrem iného vyjadril ústretovo k Trumpovej požiadavke vyrovnať deficitnú americkú obchodnú bilanciu s európskymi krajinami a jeho výzvu k výraznému zvýšeniu vojenských rozpočtov členských krajín NATO označil za "odôvodnenú".

Obchodná vojna

Trump dlhodobo tvrdí, že európske krajiny nespravodlivo ťažia z obchodu s USA, kvôli čomu štáty EÚ zahrnul medzi platiteľov ciel za dovoz ocele a hliníka.

Európske krajiny prišli s odvetnými opatreniami a napätú situáciu čiastočne vyriešila až americká návšteva šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera.

Ten sa minulý týždeň s Trumpom dohodol, že obe strany budú usilovať o nulové cla a nulové subvencie na priemyselné tovary s výnimkou automobilov. Taliansko je podľa Trumpa z hľadiska obchodu jednou z krajín, ktoré majú k USA najústretovejší prístup.

Trump a Conte dali dnes najavo odmietavý postoj k možnému zrušeniu sankcií proti Rusku, o ktoré požiadala Moskva. Kým taliansky premiér ich označil za "nemysliteľné", podľa Trumpa to nie je na programe dňa.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:46