StoryEditor

Europoslancov čaká výbušná debata o liberalizácii služieb

12.02.2006, 23:00
Rozprava a následné štvrtkové hlasovanie o takzvanej Bolkensteinovej smernici o liberalizácii služieb budú zrejme nasledovanejšími bodmi tohtoročného zasadania Európskeho parlamentu, ktoré sa dnes začína vo francúzskom Štrasburgu.

Rozprava a následné štvrtkové hlasovanie o takzvanej Bolkensteinovej smernici o liberalizácii služieb budú zrejme nasledovanejšími bodmi tohtoročného zasadania Európskeho parlamentu, ktoré sa dnes začína vo francúzskom Štrasburgu. Predznačil to aj víkendový protestný pochod tisícov odborárov a priaznivcov extrémne ľavicových strán z Francúzska, Nemecka, Belgicka a Talianska v uliciach Štrasburgu. Ministri diskutovali predovšetkým o otázkach spojených s energetikou. Zhodli sa na tom, že aj tento rok bude pokračovať rýchly rast svetovej ekonomiky, ktorý však môžu zabrzdiť vysoké ceny ropy. Putin počas stretnutia s ministrami uviedol, že jeho krajina pripravuje návrh transparentných pravidiel svetového energetického trhu, o ktorých chce v lete rokovať s lídrami G8 na summite v Petrohrade. Ruský minister financií Alexej Kudrin vyhlásil, že ruská vláda hľadá spôsob, ako liberalizovať export ruského plynu, ktorý teraz ovláda štátny gigant Gazprom. Európsky komisár pre hospodárske a menové otázky Joaquín Almunia uviedol, že pri stabilných cenách ropy dokáže tento rok Európska únia udržať svoj inflačný cieľ.

Pokus o zmenu
Kompromisný návrh príslušnej direktívy sa veľmi pravdepodobne postará o výbušnú debatu europoslancov, keďže úplné odstránenie právnych a byrokratických prekážok pri poskytovaní služieb na celom území spoločenstva zostáva aj naďalej v nedohľadne. V EP preto už koluje text výzvy, ktorou europoslanci mienia apelovať na všetkých členov únie, aby uľahčili voľný pohyb pracovníkov. Tomuto cieľu má pomôcť aj zamýšľané zjednotenie pravidiel pri dochádzaní za prácou v zahraničí, a to medzi štátmi EÚ a tretími krajinami. Hraničné pásmo je predbežne definované vzdialenosťou 30 - 50 kilometrov od hraníc.

Viaceré body programu sa týkajú zahraničnopolitických otázok. Predpokladá sa napríklad výmena názorov na spor okolo karikatúr islamského proroka Mohameda. Tón k tejto téme udal už minulý týždeň predseda EP Josep Borell, keď uviedol: "Európska únia vyznáva hodnoty, na ktorých vznikla. Sloboda slova je jednou z nich; musí sa však uplatňovať s ohľadom na vyznanie a kultúrne zvyklosti iných." Ďalej je na programe posúdenie situácie v Bielorusku pred tamojšími marcovými voľbami, ako aj prijatie stanoviska k iránskemu programu využitia jadrovej energie. Medzi ekonomickými témami bude dominovať problematika vtáčej chrípky a v tejto súvislosti sprísnenie ochrany kurčiat chovaných na mäso. Podstatou návrhu na reformu Medzinárodného menového fondu je zase zmena prístupu tejto organizácie k rozvojovej pomoci. Predpokladá sa, že EP nastolí aj otázku možného jednotného členstva EÚ v tejto organizácii. Ak by sa tak stalo, EÚ by v MMF disponovala s 31,92 percenta hlasovacích práv, kým zatiaľ najsilnejšie postavenie v menovom fonde si udržiavajú USA (17,11 percenta). Okrem toho parlament prerokuje zásady štátnej podpory členských krajín EÚ na obdobie do roku 2009, ktorá by sa mala výraznejšie zamerať na podporu cieľov takzvanej Lisabonskej stratégie, osobitne hospodárskeho rastu a zvýšenie zamestnanosti.

Ľavicová solidarita
Proti takzvanej Bolkensteinovej smernici pochodovali v Štrasburgu v sobotu tisíce odborárov a priaznivcov extrémne ľavicových strán z Francúzska, Nemecka, Belgicka a Talianska. Tá vyvoláva v krajinách západnej Európy strach zo sociálneho dampingu. Medzi stovkami zástav hnutia Attac, nemeckej ľavicovej strany WASG, talianskymi autonomistami a belgickými odborármi nebol ani jeden demonštrant z nových členských krajín EÚ. Vodca Komunistickej revolučnej ligy Olivier Besancenot na otázku, prečo sú proti textu, ktorý podporujú aj poslanci EP z nových členských krajín únie, odpovedá: "Bojujeme za lepšiu sociálnu legislatívu pre nových členov a tiež kandidátske krajiny. V Európe musia zdieľať bohatstvo všetci, a to aj spolu s novými krajinami, ktoré bratsky vítame."

Tieň poľského údržbára
Televízna stanica France 2 odhalila stavbu spoločnosti Alstom, ktorá v parížskom regióne zamestnáva 40 poľských robotníkov za 400 eur mesačne. "Vo Francúzsku bojujeme so zamestnancami z nových členských krajín keď ich diskriminujú vo francúzskych firmách," hovorí šéf radikálnej ľavice Európskeho parlamentu Francois Wurtz. Európa podľa neho nebude úspešná, ak nebude existovať rovnosť sociálnych práv. "Nové krajiny nevstúpili do EÚ, aby sa ich občania stali zamestnancami druhej kategórie a pracovali ako otroci," dodáva Wurtz. Šéfovia francúzskej alternatívnej ľavice sa však vyjadrujú za okamžité otvorenie pracovného trhu 12 krajín EÚ pre nových členov. Európska odborová konfederácia očakáva tento utorok počas parlamentnej rozpravy ďalšiu protestnú akciu s 20-tisíc účastníkmi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:53