StoryEditor

Detaily o maďarských špiónoch na internete

10.03.2005, 23:00
Po zoznamoch spolupracovníkov a agentov komunistickej štátnej bezpečnosti sa v Maďarsku na internete objavil aj zoznam špiónov. Hospodársky týždenník HVG uverejnil zoznam maďarských špiónov, ktorí pôsobili za minulého režimu v západných krajinách.

Podľa HVG bol posledný maďarský špión zatknutý až v roku 2004 v Nemecku. Väčšina špiónov bola údajne donútená k spolupráci vydieraním. Maďarské spravodajstvo sa ich po odhalení väčšinou vzdalo a nechalo ich dlhé roky sedieť vo väzení.

Bez hodnotných informácií
"Maďarskí špióni pôsobili na Západe na objednávku Sovietskeho zväzu. Značná časť z nich však bola veľmi skoro odhalená a neposlali do Budapešti a do Moskvy žiadne hodnotné informácie," konštatuje maďarský hospodársky týždenník. Ako príklad uviedli prípad Attilu Ottó Gilberta, ktorý v roku 1982 v Spojených štátoch získal za štyritisíc amerických dolárov "tajné americké dokumenty". Gilbertovi ich odovzdal Maďar žijúci v USA János Szmolka, ktorý však bol v skutočnosti príslušníkom americkej armády. Gilbert bol vzápätí zatknutý. Szmolka v roku 1977 navštívil v Maďarsku svoju chorú matku a komunistická tajná služba sa ho snažila vydieraním prinútiť k spolupráci. V Spojených štátoch všetko oznámil svojim nadriadeným a istý čas pôsobil ako dvojitý agent. Následne pomohol pri odhalení Gilberta, ktorý bol odsúdený za špionáž na 15 rokov väzenia.

Boli aj úspešní
Za najúspešnejšieho maďarského agenta bol považovaný Zoltán Szabó, ktorý získal pre spoluprácu Američana Clyde Lee Conrada. Ten získal pre Moskvu veľmi dôležité dokumenty. Szabó emigroval do USA po potlačení protikomunistického povstania v roku 1956. Ako príslušník americkej armády slúžil vo Vietname a v Nemecku. V roku 1967 navštívil rodinu v Maďarsku a začal pracovať pre maďarskú tajnú službu. V roku 1982 sa už ako dôchodca presídlil späť do Maďarska a po roku 1989 žil v Rakúsku. Práve v tejto krajine bol zatknutý, ale odsúdený bol na prekvapujúco nízky trest - dostal desať mesiacov podmienečne.
Ďalším špiónom, ktorý sa objavil na stránkach HVG, je István Rátkai, ktorý bol zatknutý v roku 1988 v Kanade. Bol obvinený, že sa snažil získať dokumenty o objekte amerického námorníctva. Rátkaiho získala maďarská špionáž vydieraním, pretože počas štúdií na univerzite v Budapešti nelegálne obchodoval s valutami. Podľa HVG boli špiónmi aj bratia Kercsikovci, ktorí žili vo Švédsku. Sándor mal v období studenej vojny súkromnú lekársku prax v Göteborgu a jej zriadenie údajne financovala maďarská tajná služba. So svojím bratom Imrem fungovali ako spojka.

V zajatí zoznamov
Maďarsko v uplynulých týždňoch žije v zajatí rôznych zoznamov. Takmer každý týždeň sa objavujú na internete nové súpisy agentov, spolupracovníkov a členov komunistickej tajnej služby. Parlament už začal rokovať o zákone, ktorý by umožnil oficiálne zverejnenie zoznamov štátnej bezpečnosti. Toto riešenie podporuje aj premiér Ferenc Gyurcsány. Nie je však stále jasné, akým spôsobom bude možné túto kapitolu maďarskej histórie uzavrieť. Je potrebné dosiahnuť široký konsenzus politických strán a tu na seba narážajú rôzne záujmy jednotlivých politikov. Dohoda sa rodí ťažko a riešenie tejto citlivej otázky je zatiaľ v nedohľadne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:43