StoryEditor

Mierová misia 2005 sa skončila

26.08.2005, 00:00

Máloktoré vojenské cvičenie vyvolalo v posledných rokoch taký ohlas ako práve skončená Mierová misia 2005. Rusko a Čína od uplynulého štvrtka na polostrove Šan-tung v Žltom mori napínali svoje vojenské svaly, hoci formálne plnili "imaginárny mandát OSN na zabezpečenie stability v nepokojmi zmietanej neznámej krajine".
Spojené štáty sa na akciu od začiatku pozerali podozrievavo a miestni komentátori sa predbiehali v tipoch, ktorá krajina je virtuálnym terčom. Najčastejšie sa na zozname objavili dve krajiny - Taiwan a Severokórejská demokratická republika.
Nepochybne do očí udrela vybavenosť oboch armád - 8-tisíc mužov z čínskej a 1 800 vojakov z ruskej strany, bombardéry Tu-95 či Tu-22M, ktoré môžu niesť konvenčné a jadrové rakety, 60 čínskych a päť ruských vojenských lodí, ponorky, 40 vrtuľníkov a dvadsať ruských lietadiel. Na mierovú misiu trochu priveľa. Dokonca aj na boj s terorizmom v krajine. Aj ten, kto pozoroval denný program - vylodenie sa, začatie útoku, zneškodnenie nepriateľa - na chvíľu zapochyboval, čo je cieľom a čo tým Peking a Moskva sledujú.
Pravda, treba tiež povedať, a prízvukoval to aj ruský minister obrany Sergej Ivanov, že to nie je jediná akcia tohto druhu za tento rok. Veď len krátko pred Mierovou misiou 2005 absolvovali ruské sily podobné cvičenie so svojimi spojencami zo západnej Európy a nikomu sa to podozrivé nezdalo. Rusko má tiež vojenské manévre aj s armádami krajín na postsovietskom priestore. "S každou krajinou nacvičujeme niečo iné. Je zaujímavé, že táto akcia vyvolala toľký rozruch. Keď máme cvičenie s krajinami NATO, tak je to v poriadku," skonštatoval Ivanov na tlačovej konferencii.
Z manévrov sa urobilo väčšie haló, než si vyžadovali. Rusko má v oblasti iné záujmy ako Čína - ak nehovoríme o potláčaní terorizmu. V blízkej budúcnosti to určite nie je snaha o vojenskú prítomnosť na severokórejskom polostrove, aspoň nie zo strany Ruska. Pokiaľ ide o predvedenie sa "v plnej zbroji", dôvod je skôr snahou o rozšírenie vojenského exportu do Číny, o čo napokon čínska strana prejavila záujem. Obe sa však, ako ukázalo posledné stretnutie krajín šanghajskej päťky spred pár týždňov, snažia o rozšírenie svojich vojenských základní a posilnenie vplyvu v strednej Ázii a na Ďalekom východe.
Okrem toho, Rusko len ťažko chcelo dokazovať pred Spojenými štátmi svoju silu. Napriek mohutnosti armády si je Moskva vedomá, že na modernizáciu zastaranej vojenskej výbavy potrebuje oveľa väčší rozpočet, než na aký v súčasnosti má.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 11:02