Reuters
StoryEditor

Rakúsko odmietlo žiadateľa o azyl. Nevyzeral dostatočne ako gay

16.08.2018, 14:47
Autor:
dttdtt
O pridelení azylu rozhodujú v Rakúsku aj osobné pohovory s úradníkmi.

Rakúske úrady odmietli žiadosť mladého Afganca o azyl, pretože mali pochybnosti o jeho homosexuálnej orientácii. Mladík ju uviedol ako dôvod k politickej emigrácii. Svoje rozhodnutie imigračný úradník založil na tom, že muž sa podľa neho nesprával ani neobliekal ako homosexuál a bol málo spoločenský.

"Spôsob, akým sa správate, obliekate a chodíte, ani v najmenšom nenaznačuje, že by ste mohol byť homosexuál," napísal údajne rakúsky úradník. Podľa neho osemnásťročný utečenec nemá dôvod na obavy o svoju bezpečnosť v Afganistane. Mladík sa proti rozhodnutiu imigračných úradov odvolá. O prípade v stredu informoval rakúsky magazín Falter.

Ako sa žije utečencom v Rakúsku:

Nesprával sa ako homosexuál

Podľa britského denníka The Guardian vzal úradník do úvahy aj "potenciálnu agresivitu" Afganca, ktorá podľa neho "nie je u homosexuálov bežná". Svoje závery vyvodil po tom, čo sa chlapec pohádal so spolubývajúcimi v utečeneckom centre.

Podozrivé úradníkovi pripadalo aj to, že Afganec nemal veľa priateľov a čas trávil sám alebo v menších skupinkách. "Nie sú homosexuáli skôr spoločenskí?," napísal do posudku. Odmietol tiež chlapcovo tvrdenie, že niekoľkokrát pobozkal heterosexuálneho muža, pretože by ho za takéto správanie podľa úradníka ostatní zbili.

Keď mladík na otázku týkajúcu sa sexuálnej orientácie odpovedal, že si svoju homosexualitu uvedomil asi v dvanástich rokoch, pripadalo to rakúskemu byrokratovi príliš skoro. "Je to príliš skoro na niekoho, kto vyrástol v afganskej spoločnosti, ktorá zakazuje verejnú prezentáciu sexuality skrz reklamu či módu," napísal.

Individuálne dojmy sú dôležité, bráni sa ministerstvo vnútra

Teenager do Rakúska pricestoval sám v roku 2016. Úrady ho následne umiestnili do jedného z centier SOS detských dediniek. Najprv ako dôvod imigrácie uviedol, že je súčasťou hazarskej menšiny, ktorá vo vlasti čelí prenasledovaniu a diskriminácii. Neskôr sa odvolal na svoju sexuálnu orientáciu. Podľa nemeckého webu Deutsche Welle chlapcovi právnici túto zmenu vysvetľujú počiatočnom strachom z priznania homosexuality.

Rakúske ministerstvo vnútra v stredu uviedlo, že sa ku konkrétnym prípadom nemôže vyjadrovať. Podľa neho však kauza "nereflektuje širšiu realitu". Dodalo, že len za posledné dva roky rozhodovalo o viac ako 120-tisícoch žiadostí o azyl.

"Žiadatelia o azyl musia vysvetliť svoj dôvod k úteku. Neexistujú žiadne konkrétne dôkazné pravidlá, ale úrady musia vedieť, či sú ich tvrdenia dôvodné," vysvetľuje ministerstvo s tým, že "individuálny dojmy" sú v procese rozhovorov veľmi dôležité.

Afganistan považuje homosexualitu za trestný čin, za ktorý môže podľa moslimského práva šaría udeliť trest smrti. Homosexuáli v krajine čelia odmietaniu zo strany spoločnosti, ktorá ich sexuálnu orientáciu považuje za amorálnu a nevhodnú.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:50