StoryEditor

O dvojitom občianstve

16.09.2003, 00:00

Na podnet predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Sziliovej sa v piatok v Budapešti konalo prvé stretnutie poslancov maďarskej národnosti zo susedných štátov. Nosnou témou rokovania bola možnosť zavedenia dvojitého občianstva pre Maďarov žijúcich v štátoch strednej Európy.
Na konferencii sa zúčastnilo 70 poslancov maďarskej národnosti zo Slovenska, z Ukrajiny, Rumunska, zo Srbska a z Čiernej Hory, Chorvátska a zo Slovinska. Slovensko zastupovali podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár a poslanec Miklós Duray.
Nápad predsedníčky národného zhromaždenia pochválil dokonca aj expremiér Viktor Orbán. Bývalý premiér sa osobne stretol s účastníkmi konferencie. "Pravidelné stretnutia maďarských poslancov by sa mohli stať odnožou Stálej maďarskej konferencie. Až Maďarsko vstúpi do Európskej únie, materská krajina sa musí v rámci únie postarať aj o záujmy Maďarov v zahraničí. Výnimkou bude Slovensko, ktoré bude tiež členom EÚ a dúfam, že Slovensko bude mať aj europoslancov maďarskej národnosti, ktorí budú vystupovať v záujme menšiny," vyhlásil Orbán.
Expremiér upozornil, že v úplne inej situácii budú Maďari v Rumunsku, Ukrajine a v Srbsku. "Stretnutia, ako toto v Budapešti, budú preto v budúcnosti veľmi dôležité," dodal Orbán. Bývalý premiér podporil myšlienku dvojitého občianstva pre Maďarov žijúcich v susedných krajinách. "Pre Európu bude tento krok prijateľný," domnieva sa Orbán.
Na konferencii však maďarský minister zahraničných vecí László Kovács upozornil, že s týmto krokom nebudú pravdepodobne súhlasiť vlády niektorých susedných krajín. "Vôbec nemôžeme uvažovať o udeľovaní dvojitého občianstva na etnickom základe," upozornil Kovács. Na konferencii maďarských poslancov sa objavila aj úvaha, či udeľovanie dvojitého občianstva nezvýši záujem príslušníkov menšín o presídlenie do Maďarska.
S myšlienkou dvojitého občianstva prišlo pred časom opozičné Maďarské demokratické fórum. Prezident Ferenc Mádl sa tiež vyslovil za zavedenie dvojitého občianstva pre príslušníkov maďarskej menšiny žijúcich v susedných štátoch. Vláda Pétera Medgyessyho túto myšlienku pôvodne odmietla, ale postupne zo svojich pozícií ustupovala. Oficiálne o možnosť zavedenia dvojitého občianstva požiadali ako prví vojvodinskí Maďari.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:19