StoryEditor

Nový predseda SPD má zjednotiť stranu

15.11.2005, 23:00

Podľa očakávania zvolili delegáti trojdňového zjazdu Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) za nového predsedu strany Matthiasa Platzecka. Nový šéf sociálnych demokratov dostal neuveriteľných 99,4 percenta hlasov, keď z 515 delegátov len traja hlasovali proti jeho kandidatúre.
Záchranca strany
SPD sa po nečakanom vyhlásení Franza Münteferinga, že už nebude kandidovať na predsedu strany, ocitla nakrátko v hlbokej kríze. No vedúce osobnosti strany ju veľmi rýchlo vyriešili a za nového predsedu navrhli populárneho brandenburského ministerského predsedu Platzecka. Ten voličom v Brandenbursku ešte v roku 2004 sľúbil, že v krajine ostane a odmietol post ministra zahraničia v novej vláde. Keď sa však SPD ocitla v problémoch, neváhal prijať ponuku na predsedníctvo so slovami "nikdy som sa nevyhýbal zodpovednosti". Jeho kandidatúru plne podporili aj Müntefering a odstupujúci kancelár Gerhard Schröder. Obaja Platzeckovi hneď po jeho zvolení gratulovali a priateľsky ho objali.
Sám Platzeck, pôvodom z bývalej Nemeckej demokratickej republiky, bol takým vysokým počtom hlasov prekvapený. "Jeden východonemecký kolega mi práve povedal, že tento výsledok mu pripomína staré časy," povedal podľa Spiegel Online Platzeck v ďakovnom prejave.
Na Platzecka čaká množstvo úloh
Nový predseda zdôraznil, že SPD musí nechať spory posledných dní za sebou, pôsobiť jednotne a pracovať v prospech všetkých občanov. "Nesmie nikdy vzniknúť dojem, že nám ide o vládu len kvôli samotnému vládnutiu," vyzval Platzeck kolegov. SPD musí naďalej pôsobiť ako strážkyňa sociálnej spravodlivosti. Vo svojom prejave sa dotkol aj nepokojov vo Francúzsku a varoval pred segmentáciou spoločnosti.
Napriek tomu, že Platzeck je členom SPD len desať rokov, je všeobecne uznávaný medzi kolegami a obľúbený medzi voličmi. V strane má širokú podporu, pretože nepatrí k žiadnej z rozhádaných platforiem a veľký rešpekt má k nemu aj kancelár Schröder. Vysoký počet hlasov má pre Platzecka veľký význam. Existovali obavy, že doterajší predseda Franz Müntefering, ktorého zjazd potvrdil vo funkcii vicekancelára v novej vláde, by mohol pôsobiť ako tieňový šéf strany, ak by pri svojej voľbe dostal viac hlasov. Platzeck sa teraz môže sústrediť na zlepšenie imidžu strany, keď jej mnohí voliči vyčítajú klamstvo v predvolebnom boji. Vtedy totiž SPD vehementne odmietala napríklad zvýšenie dane z pridanej hodnoty, ktoré po voľbách aj Platzeck označil za nevyhnutné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 14:53