Reuters
StoryEditor

"Ľudia to chcú, my to urobíme." Európska komisia navrhne zrušenie striedania času (+anketa)

31.08.2018, 09:35
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Prianie zrušiť striedanie času vyjadrili občania EÚ v nedávnej verejnej konzultácii.

Európska komisia (EK) ešte dnes schváli návrh na zrušenie každoročného pravidelného prechodu na letný čas. V nemeckej verejnoprávnej televízii ZDF to dnes povedal predseda EK Jean-Claude Juncker.

Prianie zrušiť striedanie času podľa neho vyjadrili občania EÚ v nedávnej verejnej konzultácii. Aby bol zavedený jednotný celoročný čas, musel by s návrhom komisie súhlasiť aj Európsky parlament a jednotlivé členské štáty EÚ.

ANKETAKtorý čas by ste chceli, aby bol na Slovensku celoročne? Stredoeurópsky (zimný) 17% Stredoeurópsky letný čas 71% Chcem, aby ostalo striedanie času 12% Hlasovalo 1194 ľudí, aj vy

"Ľudia to chcú, my to urobíme," povedal Juncker v rozhovore poskytnutom ZDF. Juncker mal v rozhovore pre ZDF dodať, že príde "večný letný čas."

Vyhral to letný čas

V rámci online konzultácie, ktorá prebiehala od 4. júla do 16. augusta 2018, bolo odovzdaných 4,6 milióna odpovedí zo všetkých 28 členských štátov Únie, čo je doteraz najvyšší počet odpovedí spomedzi všetkých verejných konzultácií. Podľa nemeckého denníka Die Welt sa väčšina hlasujúcich vyjadrila za ponechanie letného času počas celého roka. 

Podľa stanoviska EK výsledky verejnej internetovej konzultácie naznačili, že viac ako tri štvrtiny (76 percent) respondentov považujú zmenu času dvakrát za rok za "veľmi negatívnu" alebo "negatívnu" skúsenosť. Respondenti ako hlavné dôvody na zrušenie zmeny času uviedli negatívne vplyvy na zdravie, zvýšenie počtu nehôd na cestách či nedostatočné energetické úspory.

Najvyššiu mieru účasti na konzultácii - v percentuálnom vyjadrení obyvateľstva jednotlivých štátov - malo Nemecko (3,79 percenta), najmenší záujem bol medzi občanmi Spojeného kráľovstva (0,2 percenta) Rumunska a Talianska (0,4 percenta). Slovensko sa ocitlo na ôsmej priečke (0,60 percenta).

Táto letná konzultácia so širokou verejnosťou je súčasťou prehodnotenia smernice EÚ o letnom čase, ktorú EK iniciovala na základe početných žiadostí občanov, europarlamentu i niektorých členských štátov Únie.

Europoslankyňa Monika Beňová, jedna zo signatáriek výzvy, tvrdí, že zmenu sa do europarlamentných volieb nepodarí presadiť:

Výzvu na vyjadrenie sa k tejto záležitosti adresovali okrem občanov aj rôznym zainteresovaným stranám, ako sú podniky a zamestnávatelia, či verejným orgánom.

Vypracujú legislatívu 

Eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová predbežné výsledky predložila kolégiu komisárov, ktorí sa vo štvrtok večer stretli pracovne prvý raz po letných dovolenkách a ktorí diskutovali o možných ďalších krokoch.

"Verejnú konzultáciu využili milióny Európanov, aby vyjadrili svoj názor. Odkaz je jasný: 84 percent opýtaných si už nepraje, aby sa čas menil. V súlade s tým budeme konať a vypracujeme legislatívny návrh pre Európsky parlament a Radu EÚ, aby spoločne rozhodli," opísala Bulcová ďalšie kroky.

Zmena prišla v 80. rokoch

Vo väčšine členských štátov Únie je letný čas dlhoročnou tradíciou, ktorá siaha až do obdobia prvej a druhej svetovej vojny, respektíve do čias ropnej krízy 70. rokov 20. storočia, keď bolo hlavným účelom letného času šetriť energiu zohľadnením meniacej sa dĺžky dostupnosti denného svetla.

Letný čas na úrovni EÚ funguje od 80. rokov minulého storočia.

Aby občania Európskej únie mohli prestať každý polrok posúvať ručičky na hodinách, museli by s návrhom Európskej komisie súhlas vyjadriť ešte poslanci Európskeho parlamentu a jednotlivé členské štáty EÚ.

01 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 02 - Modified: 2024-04-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo 03 - Modified: 2024-03-30 07:36:03 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:19