Reuters
StoryEditor

V Chemnitzi zorganizovali koncert proti nacizmu. Prišli desiatky tisíc ľudí

03.09.2018, 22:03
Autor:
ČTKČTK
Dav ľudí, z ktorých mnohí držali transparenty, jej odpovedal skandovaním hesla "Nacisti preč".

Koncert proti rasizmu a pravicovému extrémizmu dnes večer v centre východonemeckého Chemnitzu  prilákal podľa odhadu mesta 65-tisíc ľudí, čo je výrazne viac, než sa čakalo.

Dianie v Chemnitzi, ktoré vyhrotila vražda tridsaťpäťročného Nemca, z ktorej je podozrivá dvojica migrantov, naďalej hýbe nemeckou politickou scénou. Mesto v poslednom týždni zažilo sériu demonštrácií, z ktorých niektoré sprevádzali výtržnosti a útoky na prisťahovalcov.

"Sme rôzni, ale v jednej veci hovoríme rovnakou rečou - nedávame žiadny priestor štvaniu ľudí, žiadny priestor rasizmu," vyhlásila v úvode dnešnej akcie jedna z rečníčok.

Dav ľudí, z ktorých mnohí držali transparenty, jej odpovedal skandovaním hesla "Nacisti preč". Potom nasledovala minúta ticha za zabitého Daniela Hilliga.

Okrem vyslania jasného signálu proti neonacizmu bolo cieľom koncertu, ktorý sa uskutočnil pri kostole Johanniskirche, tiež vybranie peňazí na podporu rodiny zabitého muža a protifašistických iniciatív v Sasku. Akcia sa zaobišla bez problémov. K drobným stretom podľa polície došlo len okolo neďaleko vzdialeného improvizovaného pamätníka pre Hilliga.

Koncert, ktorý vyvrcholil vystúpením slávnej kapely Die Toten Hosen okolo 21:00, sa ale nezaobišiel bez kontroverzií. Mesto Chemnitz kvôli nemu nepovolilo dvojicu demonštrácií, ktoré dnes v bezprostrednej blízkosti chceli uskutočniť pravicové organizácie.

Terčom kritiky zo strany generálnej tajomníčky kresťanských demokratov (CDU) Annegret Krampovej-Karrenbauerovej sa potom stal prezident Frank-Walter Steinmeier za to, že koncert zdieľaním na Facebooku podporil, hoci bolo jasné, že na ňom vystúpi skupina Feine Sahne Fischfilet, ktorá má podľa niektorých blízko k ľavicovému radikalizmu.

Sociálni demokrati sa v reakcii na to zase obratom pýtali, či politička CDU v terajšej situácii nemá nič lepšie na práci.

Situácia vo štvrťmiliónovom Chemnitzi, ktorý leží neďaleko hraníc s Českom, sa vyhrotila 26. augusta po zabití Hilliga.

Protestov v meste sa podľa polície zúčastnilo aj množstvo pravicových radikálov. Dnes saské úrady informovali o tom, že už dostali sedem trestných oznámení zo strany novinárov, ktorých niekto pri protestoch napadol.

01 - Modified: 2024-04-23 13:37:03 - Feat.: - Title: Príď sa pozrieť na najväčší koncert v histórii Slovenska, ešte ti za to aj zaplatíme. Hľadáme brigádnikov na AC/DC 02 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 05 - Modified: 2024-03-19 07:52:32 - Feat.: - Title: Reflexia krásy baroka a technológií: Bratislavu a Bystricu ovládne hudba barokového génia Antonia Vivaldiho
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:11