Reuters
StoryEditor

Kórejský polostrov bez jadrových zbraní? Severná a Južná Kórea sa dohodli na samite

06.09.2018, 08:01
Autor:
ČTKČTK
Stretnutie sa bude konať od 18. do 20. septembra v Pchjongjangu.

Severná a Južná Kórea sa dohodli na usporiadaní samitu svojich najvyšších predstaviteľov, vodca KĽDR Kim Čong-una a juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, na ktorom by mali diskutovať o "praktických opatreniach" vedúcich k denuklearizáciu Kórejského polostrova.

Stretnutie sa bude konať od 18. do 20. septembra v Pchjongjangu. S odvolaním sa na člena juhokórejskej delegácie do KĽDR o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Oficiálne severokórejská agentúra KCNA krátko pred tým uviedla, že Kim Čong-un je naďalej oddaný myšlienke Kórejského polostrova bez jadrových zbraní.

Severokórejský vodca podľa člena juhokórejskej delegácie, ktorá v stredu navštívila Pchjongjang, "zopakoval svoje odhodlanie úplne denuklearizovat" Kórejský polostrov a vyjadril ochotu nadviazať s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi v tomto ohľade blízku spoluprácu.

Vyhlásenie v podobnom znení vydala krátko pred tým tiež oficiálna severokórejská agentúra KCNA, ktorá uviedla, že Kim Čong-un chce "úplne odstrániť nebezpečenstvo ozbrojeného konfliktu a hrôzy vojny z Kórejského polostrova a zmeniť ho v kolísku mieri bez jadrových zbraní a bez jadrovej hrozby".

Snaha o trojstrannú schôdzku

Člen juhokórejskej delegácie, ktorá konala v KĽDR, zároveň uviedol, že je nepravdepodobné, že by sa na okraji Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v druhej polovici septembra mohol konať samit Južnej a Severnej Kórey s USA.

Soul usiloval o trojstrannú schôdzku, prípadne doplnenú o Čínu, na ktoré by bol formálne vyhlásený koniec kórejskej vojny z rokov 1950 až 1953. Vojna neskončila mierovou zmluvou, ale len zmluvou o prímerí.

Na Kórejskom polostrove sa tento rok znížilo napätie, keď vodca KĽDR Kim Čong-un zastavil raketové a jadrové testy svojej krajiny a vydal sa na cestu diplomacie.

Prvé stretnutie Kim Čong-una a Mun Če-ina sa uskutočnilo v apríli v mierovej dedine Pchanmundžom v demilitarizovanom pásme medzi oboma krajinami, obaja vodcovia sa potom zišli ešte na neohlásenom samite v máji.

Nenastal dostatočný pokrok

Na júnovom samite s americkým prezidentom Donaldom Trumpom sa Kim Čong-un zaviazal k postupnej denuklearizáciu Kórejského polostrova.

Trump na konci augusta odložil plánovanú cestu svojho ministra zahraničia Mika Pompea do Pchjongjangu. Ako dôvod šéf Bieleho domu uviedol, že nenastal dostatočný pokrok v procese vytvorenie denuklearizovaných zón.

Podľa člena juhokórejskej delegácie, ktorý rokoval s vodcom KĽDR, Kim povedal, že jeho dôvera v prezidenta Trumpa zostáva "nezmenená" a že chce Kórejský polostrov zbaviť jadrových zbraní ešte počas jeho prvého volebného obdobia.

"Predseda Kim ... vyjadril frustráciu nad pochybnosťami o jeho vôli, s ktorými sa stretáva u časti medzinárodného spoločenstva," povedal vysoko postavený juhokórejský diplomat.

01 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 04 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 05 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:57