StoryEditor

V celej krajine je vyhlásený výnimočný stav. Prezident Kazachstanu preberá plnú zodpovednosť

05.01.2022, 17:20
Autor:
ČTKČTK
V krajine, kde prebiehajú protesty, je vyhlásený výnimočný stav. Prezident Kasym-Žomart Tokajev odvolal vládu.

V celom Kazachstane, ktorým zmietajú nepokoje, je vyhlásený výnimočný stav. Informovali o tom dnes v podvečer ruské tlačové agentúry, ktoré zatiaľ neposkytli viac detailov.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev už predtým zaviedol toto opatrenie na dva týždne v niektorých častiach stredoázijskej republiky – v metropole Nur-Sultane, v najväčšom meste Almaty a v dvoch regiónoch.

Dav vpadol na radnicu 

Urobil tak v reakcii na nepokoje, ktoré pôvodne začali ako protesty proti zdraženiu skvapalneného ropného plynu, lacnejšej alternatívy benzínu.

Skoršie vyhlásenie výnimočného stavu v hlavnom meste a na ďalších miestach nasledovalo podľa agentúr krátko po tom, čo dav v Almaty vtrhol na tamojšiu radnicu a zbil policajtov z kordónu, brániacich demonštrantom v útoku. odvolaním sa na svedkov.

Radnica a rezidencia v Almaty podľa správ z miesta vzplanula, podobne ako sídlo prokuratúry a miestna pobočka vládnucej strany Nur-Otan (Svetlo vlasti). Podnikateľské združenie hlási aj útoky na banky, obchody a reštaurácie.

Miestny policajný náčelník podľa Reuters pripísal nepokoje v Almaty "extrémistom a radikálom", ktorí podľa neho zbili stovky civilistov a vyplienili stovku podnikov. Demonštranti zaútočili na vládne budovy aj v dvoch ďalších mestách na juhu Kazachstanu, uviedlo ministerstvo vnútra.

Polícia použila vodné delo proti davu pred radnicou v Aktobe na západe krajiny.

Rázne kroky prezidenta 

"V súvislosti s vážnym a bezprostredným ohrozením bezpečnosti občanov a s cieľom zabezpečiť verejnú bezpečnosť, obnovenie zákonnosti a poriadku, ochrany práv a slobôd občanov nariaďujem zaviesť na hraniciach mesta Nur-Sultan výnimočný stav od 5. januára do 19. januára," citovala už predtým agentúra TASS z prezidentovho dekrétu.

​V dobe výnimočného stavu platí zákaz nočného vychádzania od 23-tej do siedmej hodiny miestneho času.

Prezident dnes tiež odvolal vládu a vyhlásil, že preberá funkciu predsedu bezpečnostnej rady a plánuje postupovať "s maximálnou tvrdosťou". V prejave k národu uviedol, že medzi príslušníkmi bezpečnostných zložiek sú mŕtvi.

Moskva oznámila, že Kazachstan ju nepožiadal o pomoc a že si svoje problémy vyrieši sám. "Sme presvedčení, že naši priatelia môžu sami vyriešiť svoje vnútorné problémy," povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry RIA Novosti. Zároveň varoval pred miešaním sa do kazašských záležitostí.

Čaká ich ešte biednejší život 

Protesty v Kazachstane vypukli 2. januára v meste Žanaozen deň po zrušení cenového stropu na plyn, ktorého ceny sa potom zdvojnásobili. K nespokojným motoristom sa pridali aj ďalší obyvatelia v obave, že nasledovať bude zdraženie potravín a ďalšieho tovaru.

"U nás všetko závisí od plynu. Keď zdraží plyn, zdraží všetko. A obyčajní ľudia majú také nízke príjmy, že budú žiť ešte horšie," citoval internetový denník Gazeta.ru jedného z demonštrantov. Následne sa protesty rozšírili do ďalších miest.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos pokladala za vhodné uistiť sa, že na kazašskom kozmodróme Bajkonur, ktorý Rusko využíva, panuje pokoj.

V bývalej sovietskej stredoázijskej republike, kde je verejný život prísne kontrolovaný a parlament sa zaobíde bez opozície, sú verejné protesty veľmi vzácne a tiež nezákonné, pokiaľ ich organizátori v predstihu neohlásia.

Súčasné protesty otriasli obrazom bývalej sovietskej republiky ako politicky stabilnej a prísne kontrolovanej krajiny, ktorého Kazachstan za tri desaťročia svojej nezávislosti využil na prilákanie stoviek miliárd dolárov zahraničných investícií do svojho ropného priemyslu, poznamenala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2022-01-05 13:24:42 - Feat.: 0 - Title: Kazachstanom zmietajú nevídané nepokoje, režim sľubuje „maximálnu tvrdosť“ 02 - Modified: 2022-01-06 08:52:06 - Feat.: 0 - Title: FOTO Peklo v Kazachstane. Z masových protestov hlásia obete, prezident chce tvrdo zasiahnuť
01 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 02 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov 03 - Modified: 2024-04-11 15:30:00 - Feat.: - Title: Prudký odmäk zaskočil Rusov aj Kazachov. Povodne vyhnali z domovov stotisíc ľudí, ďalšie ťažké dni ešte prídu 04 - Modified: 2024-04-10 11:38:08 - Feat.: - Title: Povodne v Rusku pokračujú, Kazachstan evakuoval takmer 100-tisíc ľudí 05 - Modified: 2024-03-23 13:31:16 - Feat.: - Title: Kozmická loď Sojuz MS-25 s trojčlennou posádkou odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:30