Reuters
StoryEditor

Sever Filipín devastuje tajfún Mangkhut, zahynulo najmenej 12 ľudí

15.09.2018, 11:46
Autor:
ČTKČTK
Tajfún Mangkhut je v nárazoch je silnejší ako hurikán Florence, ktorý pustoší americké štáty Severná a Južná Karolína.

Nejmenej 12 ľudí neprežilo vyčíňanie tajfúnu Mangkhut, ktorý pustoší sever Filipín. Väčšinou ide o ľudí uväznených pod zosuvmi pôdy alebo o tých, na ktorých sa vo víchrici a lejaku zrútili domy. Podľa agentúry AP to povedal poradca prezidenta Francis Tolentino.

Medzi obeťami sú dve deti. Niekoľko ďalších ľudí je nezvestných.

Tajfún so sebou priniesol výdatné lejaky a mohutný víchor, ktorý v noci na dnes na ostrove Luzon rozbíjal okná a strhával stĺpy elektrického vedenia.

Policajti v meste Baguio našli telá žien, keď prehľadávali oblasť, kde sa zosunul svah uvoľnený v dôsledku lejaku.

V meste Tuguegarao so 150 000 obyvateľmi boli podľa televízie BBC poničené prakticky všetky budovy, prerušené boli dodávky elektriny aj telefonické spojenie. Mimo prevádzky je tiež letisko v Tuguegarao, ktoré je kľúčové pre dopravovanie humanitárnej pomoci postihnutým.

V oblasti hlavného filipínskeho ostrova Luzon sila vetra dosahovala v nárazoch až 190 kilometrov za hodinu, pri presune smerom k juhu Číny a Vietnamu víchor mierne zoslabol. Filipínske úrady podľa agentúry Reuters znížili stupeň ohrozenia, avšak varujú obyvateľstvo, že nebezpečenstvo rozhodne nepominulo.

Lejaky a vysoké vlny môžu spôsobiť záplavy a zosuvy pôdy. "Žiadame ľudí, aby aj naďalej boli ostražití a podnikali preventívne opatrenia," uviedol filipínsky meteorologický ústav.

V pohotovosti sú záchranárske tímy a letectvo. Zapájajú sa do pátracích a záchranných akcií a miestne úrady začali s odhadom škôd v miestach zasiahnutých tajfúnom. Pri búrke v oblastiach tiahnúcich sa stovky kilometrov popadali stromy, zrútili sa stĺpy elektrického vedenia, víchrica poškodila vývesné tabule obchodov a strhávala plechové strechy z domov.

V ohrozenej časti Filipín boli uzavreté školy. Pri meste Baguio zosuv pôdy zatarasil kľúčovú diaľnicu, z niekoľkých provincií a častí Manily sú hlásené záplavy. Desiatky tisíc ľudí v pobrežných oblastiach boli evakuované.

V piatok vietor dosahoval 200 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 330 kilometrov za hodinu. Havajské stredisko včasného varovania preto označovalo Mangkhut za supertajfun. V nárazoch je silnejší ako hurikán Florence, ktorý pustoší americké štáty Severná a Južná Karolína a pri ktorom prišlo o život päť ľudí.

Tajfún menom Mangkhut, čo je v thajčine názov pre tropické ovocie mangostan, k filipínskej provincii Cagayan dorazil v čase, keď tu začína zber ryže a kukurice. Filipíny sa v poslednej dobe stretávajú s nedostatkom zásob ryže a provincie Cagayan je jednou z hlavných filipínskych poľnohospodárskych oblastí, uviedla agentúra AP.

Na Filipínach sú stále živé spomienky na tajfún Haiyan, ktorého vyčíňanie v roku 2013 neprežilo ktorý v centrálnej časti krajiny v roku 2013 viac ako 6300 ľudí. Úrady pred príchodom súčasnej búrky vraveli, že tentoraz sú čo do plánov evakuácie a informovania ľudí v ohrozených obciach lepšie pripravené.

Na príchod tajfúnu sa chystajú v Číne. V juhočínskej provincii Kuang-tung bolo zriadených 3777 núdzových prístreškov a 100 000 miestnych obyvateľov a turistov bolo presunutých na bezpečnejšie miesta. Provincia tiež povolala 36 000 rybárskych člnov do prístavov, prerušené boli aj niektoré železničné a trajektové spoje.

01 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 02 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 03 - Modified: 2024-04-06 05:22:01 - Feat.: - Title: Filipíny s USA a ďalšími spojencami usporiadajú námorné cvičenie v Juhočínskom mori 04 - Modified: 2024-03-29 11:06:40 - Feat.: - Title: FOTO Bolestivá tradícia pokračuje. Na Filipínach sa ľudia nechali pribiť na kríž, aby pripomenuli Kristovo utrpenie 05 - Modified: 2024-03-29 21:23:16 - Feat.: - Title: Vyše desať ukrižovaných, ďalší zbičovaní. Filipínci si pripomenuli smrť Ježiša
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:29