James MattisReuters
StoryEditor

Spojené štáty varujú pred ruským zasahovaním do referenda v Macedónsku

17.09.2018, 11:18
Autor:
ČTKČTK
Minister obrany USA James Mattis tvrdí , že Moskva financuje proruské skupiny v Macedónsku v snahe zmariť úspech referenda o názve krajiny.

Americký minister obrany James Mattis dnes pricestoval na návštevu Macedónska, kde varoval pred snahou Ruska peniazmi aj dezinformáciami zmariť schválenie dohody o názve krajiny v nadchádzajúcom referende.

Prípadné schválenie by totiž tejto balkánskej krajine mohlo otvoriť cestu do Severoatlantickej aliancie.

Mattis povedal novinárom, ktorí s ním cestovali do Skopje, že Moskva "nepochybne" financuje proruské skupiny v krajine v snahe zmariť úspech referenda. "Previedli sem peniaze a tiež vedú širšie kampane," povedal Mattis o počínaní Rusov. "Mali by sme nechať macedónsky ľud, aby sa rozhodol podľa vlastného uváženia," dodal na adresu ruského zasahovania.

V Macedónsku budú hlasovať 30. septembra o tom, či schvália nový názov Severné Macedónsko v snahe uspokojiť Grécko, ktoré už roky blokuje Macedónsku cestu do NATO a Európskej únie. Proti akémukoľvek pokroku k členstvu v NATO sa silne stavia Rusko, ktoré nechce, aby sa aliancia rozšírila do oblastí nachádzajúcich sa v minulosti pod vplyvom Moskvy.

Mattis je posledným z množstva zahraničných politikov, ktorí navštívili Macedónsko, aby podporili referendum. Predtým tak urobil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, nemecká kancelárka Angela Merkelová a rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorí verejne chválili zmenu názvu krajiny.

Mattis povedal, že on a ďalší spojenci NATO hovoria priamo, čo si myslia, nedávajú peniaze ľuďom v zákulisí, ani nevytvárajú strany, ktoré by potom kontrolovali či skúšali ovládať.

Rusko už bolo obvinené, že sa snaží ovplyvniť hlasovanie. Grécko v júli vyhostilo dvoch ruských diplomatov kvôli poskytovaniu finančných prostriedkov skupinám organizujúcim demonštrácie proti dohode o zmene názvu. Rusko vyhostenie kritizovalo ako neoprávnené.

Skopje viedlo o názov krajiny spor s Gréckom. Nezhody vyriešila dohoda, v ktorej sa premiéri Macedónska Zoran Zaev a Grécka Alexis Tsipras v júni zhodli na kompromisnom názve Severné Macedónsko. Jej prijatie umožní krajine uchádzať sa o členstvo v EÚ a NATO.

Dohoda rieši 27 rokov trvajúci spor oboch balkánskych krajín. Gréci považujú názov susednej krajiny za zásah do svojho dedičstva a za skrytý územný nárok na rovnomennú grécku provinciu. Atény preto doteraz blokovali snahu Macedónska vstúpiť do EÚ a do NATO.

Podľa prieskumov sa chce zúčastniť referenda viac ako polovica Macedóncov a väčšina z nich sa mieni vysloviť pre dohodu.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:07