TASR/AP
StoryEditor

Medikán Zorba sa rúti na Grécko a Turecko, vietor udrie rýchlosťou až 180 km/h

28.09.2018, 13:13
Autor:
khkh
V Turecku by mal prvý medikán v histórii krajiny udrieť v nedeľu.

Grécko a západ Turecka od štvrtka ohrozuje vzácne silná búrka podobná tropickým hurikánom. Záplavy v Aténach zastavili dopravu, školy zostali zatvorené a vo štvrtok nevyplávali ani lode. Na turecké pobrežie by medikán mal plnou silou udrieť v nedeľu.

Dopravné zápchy a zavreté školy
Grécky denník Kathimerini uvádza, že silný dážď v Aténach a okolí v piatok ráno spôsobil dopravné zápchy, v mnohých častiach krajiny sa tiež neotvorili školy a úrady vydali varovanie pred záplavami a škodami, ktoré by mohol spôsobiť silný vietor.

Víchrica už vo štvrtok vyvracala stromy a odnášala strechy v mnohých častiach Grécka vrátane jeho metropoly. Strhla aj elektrické vedenie a grécki hasiči majú za sebou stovky výjazdov. Lode mali zákaz vyplávať, v noci na piatok už sa však prevádzka vrátila k normálu.

Portál Greek Reporter uvádza, že meteorológovia prichádzajúcu búrku nazvali Xenophon. Teraz by ju však mal nahradiť medikán pomenovaný Zorba. Medikán - kombinácia slov Mediterranean (Stredozemné more) a hurricane (hurikán) - je stredomorská cyklóna podobná tropickým hurikánom, píše Kathimerini.

Veľmi vzácny meteorologický jav
V Turecku by mal prvý medikán v histórii krajiny udrieť v nedeľu, a to predovšetkým na západnom pobreží. Turecký denník Hürriyet uvádza, že by sa potom mala búrka presúvať ďalej na východ. Vietor by mohol dosahovať rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu.

"K Izmiru (búrka) dorazí 30. septembra večer alebo ráno 1. októbra. Naša predpoveď odhaduje, že zasiahne turecké pobrežie od juhu Izmiru až k Antalyi," uviedol turecký expert Murat Gündüz s tým, že ide o veľmi vzácny fenomén.

V minulých storočiach sa podľa neho objavil približne len desaťkrát. "Európske krajiny okolo Stredozemného mora nemajú oficiálne agentúry pre sledovanie hurikánov. Očakáva sa, že v budúcnosti ich kvôli zmene klímy uvidíme viac, a potrebujeme preto tiež viac centier pre ich monitorovanie. Netreba sa báť, ale mali by sme byť opatrní," podotkol Gündüz.

01 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 02 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 03 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 04 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:16