Reuters
StoryEditor

Britský súd poslal do väzenia šesť Slovákov za obchodovanie s ľuďmi

04.10.2018, 21:31
Autor:
ČTKČTK
Podľa prokuratúry rodinný gang lákal do Británie svojich krajanov zo Slovenska pod prísľubom lepšieho života.

Šesť príslušníkov jednej rodiny zo Slovenska poslal dnes do väzenia britský súd potom, čo ich usvedčil z obchodovania s ľuďmi, z ktorého si podľa neho urobili "lukratívny rodinný biznis".

Podľa britskej agentúry PA pochádzali obete gangu taktiež zo Slovenska a boli nútené pracovať za menej ako štyri libry denne (4,52 eur). Počas razie proti rodinnému gangu v roku 2013 policajti oslobodili 37 ľudí vo veku od jedného do 57 rokov.

Celá rodina pôvodom zo Slovenska žila v severoanglickom Bradforde, ktorý leží neďaleko Leedsu. Tridsaťsedemročného vodcu organizovanej skupiny poslal súd dnes na deväť rokov do väzenia, jeho o tri roky mladšieho brata na 15 mesiacov a 33-ročnou sestru na tri roky.

Manžel odsúdenej ženy si musí na základe verdiktu za mrežami odpykať štyri a pol roka. Trest odňatia slobody súd uložil tiež rodičom odsúdenej trojice: 60-ročná matka by mala za mrežami stráviť dva roky, 62-ročný otec dostal vzhľadom k svojmu slabému zdraviu dvojročný podmienečný trest.

Podľa prokuratúry rodinný gang lákal do Británie svojich krajanov zo Slovenska pod prísľubom lepšieho života. Vyberal si pritom osoby, ktoré vo vlasti žili v extrémnej chudobe.

Po príchode na sever Anglicka museli ľudia pracovať za "žalostnú mzdu" na renováciu nehnuteľností. Podľa prokuratúry si jedna zo zotročených osôb zarobila za tri až štyri roky práce len 3000 libier (3386 eur). Slováci boli pritom nútení pracovať až desať hodín denne, šesť dní v týždni.

"Žili si (odsúdení) pohodlne z práce, ktorú nútili robiť druhých," uviedol prokurátor David Holderness, podľa ktorého sa páchatelia zameriavali na ľudí, o ktorých vedeli, "že chcú zúfalo zlepšiť svoju životnú situáciu".

Podľa prokurátora obete gangu "žili v nočnej more", v Anglicku bývali v zlých podmienkach a vzhľadom k neznalosti angličtiny sa nedokázali zo svojej izolácie dostať.

Slovenská rodina kontrolovala bankové účty svojich obetí a zároveň namiesto nich poberala sociálne dávky.

Okrem šiestich členov rodiny poslal dnes súd do väzenia tiež dvoch majiteľov nehnuteľností v meste Leeds, na ktorých majetku boli nútené obete gangu pracovať. Štyridsaťtriročný muž bude musieť za mrežami stráviť tri a pol roka, jeho 59-ročný otec 18 mesiacov.

Prípady moderného otrokárstva, na ktorom sa podieľajú občania členských krajín EÚ zo strednej a východnej Európy, nie sú v Británii výnimočné. V stredu zadržali na juhovýchode Anglicka šesť ľudí v súvislosti s vyšetrovaním prípadu obchodovania s ľuďmi a moderného otrokárstva, kvôli ktorému už v máji vo väzbe skončili štyria Česi. Obete v tomto prípade zotročovania pochádzali aj z Česka.

01 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 05 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:46