StoryEditor

Vyše milióna Poliakov pracuje v EÚ

13.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Od rozšírenia Európskej únie v máji 2004 odišlo za prácou do zahraničia už vyše dvoch miliónov Poliakov. Je to najväčšia vlna migrácie za prácou v novodobej Európe.
Podľa oficiálnych údajov poľského ministerstva práce našlo v krajinách EÚ za posledné dva roky zamestnanie približne milión Poliakov. Ďalší milión pracuje v zahraničí nelegálne. Poliaci majú o prácu za hranicami omnoho väčší záujem ako Česi či Slováci. Podľa odborníkov najviac Poliakov našlo uplatnenie vo Veľkej Británii. Neoficiálne odhady hovoria, že ich tam pracuje viac ako 700-tisíc.
Práve Británia, Írsko a Švédsko otvorili svoj pracovný trh nováčikom hneď pri rozšírení Európskej únie. Ostatné krajiny využili takzvané prechodné obdobie, ktoré malo zabrániť prílevu lacnej pracovnej sily zo strednej a východnej Európy. Od mája 2006 svoj pracovný trh sprístupnili štyri ďalšie štáty: Španielsko, Portugalsko, Fínsko a Grécko.
Z prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnil denník Gazeta Wyborcza, vyplýva, že až 84 percent Poliakov sa hanbí za to, že ich rodáci odchádzajú za prácou do zahraničia. Väčšina respondentov si tiež myslí, že najmä mladí ľudia by sa po získaní skúseností mali vrátiť späť do vlasti. Počítajú však zároveň s tým, že Poliaci dávajú skôr prednosť pohodlnému životu v zahraničí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:45