Reuters
StoryEditor

Silné dažde na juhu Francúzska si vyžiadali 13 mŕtvych

15.10.2018, 08:12
Autor:
ČTKČTK
Televízie priniesli zábery ulíc, ktoré sa premenili na divoké rieky, ktorých rozbúrené vody so sebou brali aj autá.

Juh Francúzska v noci na dnes zasiahli prudké dažde a nečakané bleskové záplavy, ktoré si vyžiadali najmenej 13 mŕtvych a päť vážne zranených. Ďalší človek je nezvestný, päť ľudí utrpelo vážne zranenia. V aktualizovanej bilancii obetí v juhofrancúzskom departemente Aude to oznámilo ministerstvo vnútra a úrad civilnej obrany. Počet obetí nemusí byť konečný, upozornil hovorca ministerstva Frédéric de Lanouvelle. Deväť z 13 obetí hlási mesto Trebes.

Podľa meteorologickej služby Vigicrues zasiahli strednú časť údolia rieky Aude najhoršie povodne od roku 1891. "Vtedy (hladina rieky) nemala ďaleko k siedmim metrom a teraz sa tejto úrovni blížime," uviedla služba Vigicrues. V oblasti stále prší, "hladina Aude v prvej časti noci veľmi rýchlo zvýšila, teraz už nestúpa a zdá sa, že kulminuje," citovala dopoludnia agentúra AFP zástupca služby Vigicrues.

V zasiahnutom departemente bol skoro ráno vyhlásený najvyšší stupeň ohrozenia, kvôli prívalovým dažďom boli niektoré cesty neprejazdné, zatvorené dnes zostali školy. Do postihnutej oblasti má namierené francúzsky premiér.

Množstvo zrážok ako za pol roka

Prefekt departmentu Aude Alain Thirion televízii BFM-TV povedal, že jednou z obetí je žena, zrejme rádová sestra, ktorú zmietla zdvihnutá voda v meste Villardebelle. Najmenej jedného človeka zastihla veľká voda v spánku. Okrem toho bol so zraneniami prevezený do nemocnice jeden človek po tom, čo sa zrútil dom v meste Cuxac, povedal prefekt.

Bleskové povodne zastihli región bez varovania. Z brehov sa vylialo veľa potokov a riek, veľká voda vyvracala stromy aj betónové stožiare. Na mnohých miestach bola prerušená cestná aj železničná doprava a školáci dostali voľno. V niektorých miestach podľa prefekta napadalo v priebehu niekoľkých hodín toľko zrážok, ako normálne za pol roka.

Deväť z 13 obetí hlási mesto Trebes, traja mŕtvi pochádzajú z obcí Villardonnel a Villegailhenc blízko mesta Carcassonne. Televízie priniesli zábery ulíc, ktoré sa premenili na divoké rieky, ktorých rozbúrené vody so sebou brali aj autá. V niektorých obciach sú metre vody a do niektorých sa po zemi takmer nedá dostať.

Ľudia uviazli na strechách

Podľa prefekta Thiriona bolo vyslaných šesť vrtuľníkov na pomoc ľuďom, ktorí uviazli na strechách domov. Operáciu však komplikuje zlé počasie. "Máme ľudí na strechách. Použijeme na ich evakuáciu leteckú silu, pretože sa k nim vzhľadom na silu vody nemôžeme dostať v člnoch. Je to príliš nebezpečné," povedal prefekt.

Mobilizovaných bolo tiež 700 hasičov, oznámil francúzsky premiér Édouard Philippe, ktorý chce popoludní zasiahnuté miesta navštíviť, ak to podmienky dovolia. Chce obete záplav aj záchranárov uistiť o podpore vlády a štátu.

Na juhu Francúzska a v západnom Stredomorí v súčasnosti panuje, na rozdiel od iných rozsiahlych oblastí Európy, daždivé počasie a búrky. "Departement (Aude) zápasí s prudkými búrkami, mnohé cesty sú odrezané ... Vyhnite sa akémukoľvek cestovaniu," vyzvala už ráno na twitteri prefektúra departementu Aude.

Služba Météo France uviedla, že dažde sužujú oblasť medzi regiónmi Midi-Pyrénées a Roussillon a tiež východ regiónu Languedoc. Podľa prefekta Thiriona iba na Carcassonne napršalo počas piatich hodín 160 až 180 milimetrov zrážok.

01 - Modified: 2024-04-16 06:15:47 - Feat.: - Title: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom, upozorňujú meteorológovia 02 - Modified: 2024-04-14 21:53:38 - Feat.: - Title: "Prevzali sme zodpovednosť." Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku Iránu podieľalo na obrane Izraela 03 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-14 10:50:54 - Feat.: - Title: ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France 05 - Modified: 2024-04-13 06:47:00 - Feat.: - Title: Bezpečnosť počas olympiády v Paríži posilnia zahraniční vojaci a policajti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:55