StoryEditor

OSN zažila slovný duel Irán -- USA

21.09.2006, 00:00
Na Valnom zhromaždení OSN bolo rušno. V New Yorku vystúpili nezmieriteľní súperi, americký prezident George W. Bush a iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád. Bush zdôraznil, že Spojené štáty nebojujú proti islamu. Ahmadínedžád obvinil USA a Britániu zo zneužívania Bezpečnostnej rady OSN na nátlak na krajiny, ktoré sú pre nich nepohodlné.

New York - Na Valnom zhromaždení OSN bolo rušno. V New Yorku vystúpili nezmieriteľní súperi, americký prezident George W. Bush a iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád. Ako prvý rečnil Bush, ktorý zdôraznil, že Spojené štáty nebojujú proti islamu. Ahmadínedžád, naopak, obvinil USA a Britániu zo zneužívania Bezpečnostnej rady OSN na nátlak na krajiny, ktoré sú pre nich nepohodlné.

Chceme mier
Bush sa snažil svetových predstaviteľov presvedčiť, že Spojené štáty bojujú len s teroristami a Západ nemá nič proti islamu. "Rešpektujeme islam," vyhlásil Bush. Obrátil sa tiež na Iráncov, ktorým odkázal, že prezident Mahmúd Ahmadínedžád využíva ich zdroje na podporu teroristov a vývoj jadrovej zbrane.
Americký prezident znovu vyzval Teherán, aby zastavil obohacovanie uránu a umožnil pokračovanie rozhovorov so západnými krajinami, inak ponesie následky, vrátane možných sankcií.
Bush svet vyzval, aby sa "postavil za mier" tvárou v tvár hrozbám extrémistov. Štátnikov vyzval na podporovanie demokratických reformátorov na Blízkom východe a upevňovanie demokracie v Iraku, Afganistane a Libanone. Blízkovýchodné štáty by si mali vybrať cestu umiernenosti namiesto extrémizmu a snažiť sa o naplnenie života hlavne mladých ľudí. Sloboda a dostatok príležitostí sú podľa neho najsilnejšie zbrane proti extrémizmu a terorizmu.

Môžu za to USA
Ahmadínedžád prejav Busha odignoroval. Vo svojom prejave ho však vôbec nešetril. Ostro napadol Spojené štáty a Britániu, že ako stáli členovia s právom veta používajú Radu bezpečnosti OSN ako nástroj hrozby a nátlaku. Iránsky jadrový program označil za "transparentný, mierový a celkom pod dohľadom" inšpektorov OSN.
Požiadavku, aby pokusy s obohacovaním uránu ukončil a vrátil sa za rokovací stôl, Irán nesplnil. Ahmadínedžád však nezabudol USA obviniť aj zo situácie v Iraku. Zosilňovanie vojnových a teroristických akcií v susednom Iraku je podľa Ahmadínedžáda zámienka na pokračovanie prítomnosti zahraničných jednotiek vedených Spojenými štátmi. Armádu USA obvinil z nedostatku vôle stabilizovať Irak a naznačil, že USA podnecujú násilie, aby mohli zostať v Iraku. "Napriek ustanoveniu zákonnej vlády a parlamentu sú v Iraku zjavné aj skryté snahy zvyšovať neistotu, prehlbovať a zostrovať rozdiely v irackej spoločnosti," vyhlásil Ahmadínedžád.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:25