StoryEditor

Pod hladinou mora namiesto banana splitov

14.06.2006, 00:00

Po prvýkrát som sa vybrala do Španielska s kamarátkami na letnú brigádu cez prázdniny na vysokej škole. Cez najväčšiu sezónu sme pracovali ako čašníčky alebo barmanky v jednom z kokteil barov na promenáde v Lloret De Mar na Costa Brava v Katalánsku. Zárobok bol slušný, v prepočte približne 28-tisíc korún. Keďže sme veľa nemíňali a bývali v kampingu, zostalo dosť peňazí na cestovanie po Európe. Hoci to dnes znie ako rozprávka, nie vždy to bolo jednoduché a príjemné. Keďže istý čas sme to riskli bez pracovného povolenia, prežili sme si obdobie strachu z policajných kontrol, prácu bez akéhokoľvek poistenia a, samozrejme, aj bez záruky, že nám na konci mesiaca vyplatia mzdu.
Dnes už je to celkom inak. Spoznala som ľudí, ktorí mi vďaka mojej znalosti jazykov a záľube v športoch ponúkli prácu v novootvorenom potápačskom centre. Išlo o riadne zamestnanie s pracovným povolením. Tak som potápačka. Všetky kurzy vrátane inštruktorského som si počas jedného roka urobila v Španielsku a napĺňa ma to určite viac, ako pripravovanie stoviek banana splitov a kokteilov pre "Giris", ako na pobreží volajú turistov. A to aj napriek tomu, že práca inštruktora prináša mimoriadnu zodpovednosť za mojich zverencov a sedem pracovných dní v týždni počas piatich mesiacov v sezóne.
Ďaleko dopredu sa nepozerám. Ale našla som si priateľa z Barcelony, tak sa pomaly prestávam brániť nejakým vážnejším úvahám, ktoré majú ďaleko od môjho pôvodného dobrodružstva spred siedmich rokov. Viem si predstaviť, že v Španielsku zostanem žiť natrvalo a založíme si rodinu. Ale je to viac kvôli partnerovi ako kvôli krajine. Ak mi tento vzťah nevyjde, s radosťou sa vrátim na Slovensko.
A čo odporučiť ďalším Slovákom, ktorí by sem chceli ísť robiť? No nech hlavne študujú španielčinu. Bez jazyka tu budú vždy iba cudzincami vhodnými akurát na pomocné práce. Roboty je tu dosť. Hlavne počas letnej sezóny, v zime je to namáhavejšie. Sezónna práca sa začína májom a trvá až do konca októbra. Kto má záujem o trvalý pobyt a prácu na celý rok, to je trošku namáhavejšie. Je dobré zistiť si dopredu, čo všetko budete potrebovať na vybraný druh práce -- papiere a oficiálne overenia a taktiež oboznámiť sa aspoň minimálne so zákonmi autonómnej oblasti, kde chcete pracovať, keďže v každej z nich sú trocha iné podmienky na prácu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 01:26