StoryEditor

Prvá dáma kozmu má 70 rokov

05.03.2007, 23:00
Pred niekoľkými desaťročiami ju poznal celý svet. Spolu s priekopníkom kozmonautiky Jurijom Gagarinom bola idolom väčšiny dievčat a chlapcov, ktorí chceli v jej stopách spoznávať tajomstvá vesmíru.

Pred niekoľkými desaťročiami ju poznal celý svet. Spolu s priekopníkom kozmonautiky Jurijom Gagarinom bola idolom väčšiny dievčat a chlapcov, ktorí chceli v jej stopách spoznávať tajomstvá vesmíru. Teraz žije v ústraní, rozhovory poskytuje len zriedka a vraj sa príliš nebaví ani so svojimi príbuznými. Prvá žena v kozme dnes oslavuje 70. narodeniny. Valentina Vladimirovna Tereškovová.

Valentina Tereškovová v časoch najväčšej slávy. A dnes na zaslúženom odpočinku. Snímky archív, SITA/AP

"Gagarin v sukni"
S myšlienkou vyslať do vesmíru ženu prišiel veliteľ sovietskych kozmonautov Nikolaj Kamanin už v roku 1961. Až o dva roky však vtedajší šéf Kremľa Nikta Chruščov pochopil, že let prvej ženy do vesmíru by sa mohol stať ďalším sovietskym úspechom v nevyhlásenej kozmickej vojne so Spojenými štátmi. Svoj slávny deň zažila bývalá tkáčka a vzorná komsomolka z Jaroslavskej oblasti Valentina Tereškovová 16. júna 1963. Na palube sovietskej vesmírnej lode Vostok 6 vzlietla ku hviezdam.
Po návrate na Zem sa objavili špekulácie, prečo práve ona. Zlé jazyky dodnes tvrdia, že spomedzi stoviek adeptiek uspela vďaka romániku s kozmonautom Andrianom Nikolajevom, tretím človekom vo vesmíre. Kamanin, ktorý sa o Tereškovovej vyjadroval ako o "Gagarinovi v sukni", až po niekoľkých rokoch priznal, že jej konkurentky boli lepšie pripravené. Rozhodujúci vraj bol jej robotnícky pôvod a príkladná stranícka angažovanosť. Pravdou je, že Nikolajeva si len pár mesiacov po vesmírnej misii vzala za manžela. Patrónom na "svadbe desaťročia" bol samotný Chruščov. Záujmu sovietskej propagandy sa nevyhla ani ich dcérka Jelena. Prvé "vesmírne" dieťa strávilo mnoho dní na klinikách, kde sa podrobilo všemožným testom a pozorovaniam. Manželstvo sa neskôr rozpadlo a Tereškovová sa vydala za riaditeľa sovietskeho Ústredného výboru traumatológie a ortopédie Julija Šapošnikova.
Z kozmonautky politička
V polovici 60. rokov vstúpila do politiky. Prakticky až do pádu železnej opony bola poslankyňou Najvyššieho sovietu ZSSR. Za ten čas absolvovala desiatky návštev spriatelených krajín východného bloku, kde prednášala na školách a univerzitách. Dnes si užíva zaslúžený odpočinok v Hviezdnom Mestečku pod Moskvou. Generálmajor ruského letectva Tereškovová je autorkou knihy Vesmír - šíry oceán a napísala libreto k opere Alfa a omega. Je po nej tiež pomenovaný kráter na odvrátenej strane Mesiaca.
Tereškovová bola dlhý čas jedinou ženou v kozme. Jej sovietska kolegyňa Svetlana Savická sa do vesmíru dostala až v roku 1982 a prvá Američanka Sally Rideová ešte o rok neskôr. Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella je však presvedčený, že miesto vesmíre majú jednoznačne aj ženy. "Valentina Tereškovová ukázala svetu, že vesmír nepatrí len chlapom, ale miesto v ňom majú všetci bez rozdielu pohlavia. Od jej misie sa do vesmíru dostalo už mnoho žien, ktoré boli rovnocennými partnermi ich mužských kolegov," povedal pre HN Bella. Netají sa tým, že ak by naša krajina dostala možnosť vyslať do vesmíru ďalšieho človeka, vie si predstaviť na palube kozmickej lode aj ženu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:07