StoryEditor

Favorit na brazílskeho prezidenta: Nostalgicky spomína na diktatúru, protivníkov by vystrieľal

28.10.2018, 00:00
Brazília si v nedeľu vyberie nového prezidenta, ultrapravičiar Jair Bolsonaro chce ozbrojiť občanov, obnoviť trest smrti a do škôl zaviesť vojenskú disciplínu.

Keď brazílsky favorit na post prezidenta Jair Bolsonaro začínal s kampaňou, jeho prvý post na Facebooku si obľúbilo 70 užívateľov. Dnes, dva dni pred druhým kolom prezidentských volieb, jeho oficiálnu stránku sleduje sedem miliónov ľudí, a podľa prieskumov je jasným favoritom na víťaza.

Bolsonaro tak kampaň na sociálnych sieťach doviedol do dokonalosti a dokázal zaujať milióny Brazílčanov frustrovaných korupciou. A to aj napriek tomu, že presadzuje ozbrojenie obyvateľstva, že je otvorený rasista a počas samotnej kampane sa vyjadril, že členov konkurenčnej Robotníckej strany by bolo treba postrieľať.

Jair Bolsonaro počas predvolebnej kampane. Jair Bolsonaro počas predvolebnej kampane.

Bolsonaro chcel byť prezidentom už od detstva a zdá sa, že v 63 rokoch sa mu to aj podarí. Už keď bol malý. tak robil všetko preto, aby sa dostal na vojenskú akadémiu. Ako hovorí jeho niekdajší kamarát Gilmar Alves „študoval 24 hodín denne. Všetci chodili do tanečných klubov v spoločenskom klube a my sme zostali v ústraní. Povedal mi, aby som do armády išiel s ním, pretože všetci prezidenti pochádzali z nej a aj on sa raz prezidentom stane.“

Plánoval bombové atentáty

Do akadémie sa dostal a niekoľko rokov v armáde aj pôsobil, neskôr ho z nej však kvôli plánovaniu bombových atentátov a boju za lepšie platy pre vojakov vylúčili. Vďaka tejto snahe sa však preslávil a v roku 1990 sa dostal do parlamentu, kde sa udržal až dodnes. V 90. rokoch bol proti privatizácii, ktorú spustila vláda a vyhlásil, že bol omyl, že vtedajšieho prezidenta nezabili počas brazílskej diktatúry, ktorá trvala do roku 1985.

Ako upozorňuje španielsky denník El País, opakovane tiež hovoril, že predošlý režim spravil chybu, keď nepopravil viac ako 30-tisíc ľudí a že iba občianska vojna a nie voľby by naozaj dokázala niečo v krajine zmeniť. Táto rétorika mu zostala dodnes a počas kampane sa vyjadril na margo členov konkurenčnej Robotníckej strany, že by ich mali postrieľať.

Počas svojho pôsobenia vystriedal takmer desiatku politických strán, nakoniec sa však spojil s Liberálnou sociálnou stranou, ktorá je aj napriek názvu konzervatívne orientovaná. Samotného Bolsonara však lepšie označiť za extrémneho pravičiara. Viackrát sa vyjadril, že je treba kontrolovať plodnosť chudobných obyvateľov, pretože by sa nemali toľko rozmnožovať.

Chce naplniť väznice

Podobne reagoval aj pri zmienke o istom homosexuálovi; matke vytkol, že ak by mala veci pod kontrolou, podobný muž by sa nemusel vôbec narodiť. Podporuje zavedenie trestu smrti, plánuje naplniť brazílske väznice a ozbrojiť obyvateľstvo.

Kandidatúru však pripravoval už od minulých prezidentských volieb, kedy si všimol nárast popularity konzervatívcov. Vtedy sa rozhodol vstúpiť do Kresťanskej sociálnej strany, v ktorej sa združujú evanjelickí politici.

Práve evanjelická cirkev má v Brazílii veľký vplyv a tak sa Bolsonaro aj napriek tomu, že sa označoval za katolíka, s novým spojenectvom neváhal a dokonca sa aj nechal druhýkrát pokrstiť v Izraeli. Vďaka tomu získal kľúčovú podporu brazílskych evanjelikov.

No nielen tých. Robotnícka strana, ktorá je v Brazílii pri moci už takmer 15 rokov, sa stala známou pre mnohé korupčné kauzy. Práve kvôli korupcii bola zosadená aj posledná prezidentka Dilma Rousseffová a jej predchodca je kvôli nej aktuálne vo väzení. Obaja boli z Robotníckej strany a aj Bolsonarov jediný protivník Fernando Haddad je jej kandidátom. Mnohí Brazílčania tak vidia jedinú možnosť a nádej ako s korupciou skončiť v Bolsonarovi.

Tohto kandidáta postupne začali podporovať aj podnikatelia, keďže okrem iného sľubuje zníženie daní. Najpredávanejší brazílsky denník Folha de Sao Paulo tvrdí, že jeden z nich, majiteľ obchodného reťazca, sa svojim zamestnávateľom vyhrážal, že ak nevyhrá, obchody zavrie. Okrem toho denník zverejnil, že ten istý podnikateľ zakúpil digitálne služby, cez ktoré masívne rozposiela falošné správy cez WhatsApp o Robotníckej strane.

Fernando Haddad kandiduje za Robotnícku stranu. Fernando Haddad kandiduje za Robotnícku stranu.

​Práve táto aplikácia sa stala hlavnou platformou jeho predvolebnej kampane. Ako uvádza El País, 66 percent brazílskych voličov číta a zdieľa správy a politické videá cez WhatsApp. Veľa z nich má pritom zaplatený balíčky, ktoré poskytujú internet iba na WhatsApp a nedovoľujú prístup na internet ako taký.

„Dostávajú tak správu, ale nemajú internet na to, aby si ju mohli overiť,“ vysvetľuje španielsky denník. Na Facebooku zasa Bolsonaro pravidelne zdieľa videá, v ktorých vyjadruje svoje názory, oficiálnych televíznych debát sa však nezúčastňuje.

V nedeľu tak Brazílčania rozhodnú, ktorým smerom sa vydajú. Prieskumy sú však jednoznačné a tak sa zdá, že Brazíliu čaká neistá budúcnosť.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 04 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 05 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:26