Pavel Novotný
StoryEditor

Slovensko si vytýčilo hlavnú prioritu šéfovania OBSE, bude ňou energetika

26.10.2018, 10:31
Slovensko v rámci príprav na predsedanie OBSE tento rok šéfuje Stredomorskej kontaktnej skupine.

"Ubehlo už 136 rokov od chvíle, kedy Thomas Edison otvoril prvú ústrednú elektráreň na svete. Keby sa dnes mohol vrátiť, videl by, že väčšina energie sa v mnohých smeroch stále vyrába rovnakým spôsobom, ako vymyslel on sám."

Týmito slovami dnes otvoril minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák svoj prejav na Stredomorskej konferencii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe 2018 v španielskej Malage. Práve energetickú bezpečnosť si podľa neho Slovensko vybralo ako hlavnú prioritu v oblasti ekonomiky a ochrany životného prostredia počas svojho budúcoročného prostredníctva v OBSE.

Slovensko v rámci príprav na predsedanie tejto organizácii združujúcej 57 členských a 11 partnerských krajín tento rok šéfuje Stredomorskej kontaktnej skupine. A práve Stredomorie je podľa Lajčáka mimoriadne dôležité pre celý kontinent.

"Bezpečnosť v Európe je úzko prepojená s bezpečnosťou v Stredomorí," podčiarkol Lajčák úvodnom príhovore na konferencii, ktorá sa koná v hoteli Palacio Miramar na pobreží Stredozemného mora na Costa del Sol v andalúzskej Malage.

Okrem problémov s migráciou sa bezpečnosť v tejto oblasti týka i energetiky. "Aj z tohto dôvodu sme s našimi partnermi z opačnej strany Stredozemného mora hovorili o energetike," povedal slovenským novinárom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek, ktorý je Lajčákov osobitný predstaviteľ pre prípravu predsedníctva v OBSE.
Partnermi OBSE v oblasti Stredomoria sú Alžírsko, Egypt, Izrael, Jordánsko, Maroko a Tunisko.

Generálny tajomník OBSE Thomas Gremminger vyzdvihol Slovensko ako príklad ekonomického úspechu. Na schôdzke sa zúčastňujú šéfovia diplomacii viac ako desiatky členských a partnerských krajín. Zastúpenie tu však má všetkých takmer 70 štátov zapojených do aktivít OBSE.

Práve Slovensko bude na budúci rok ako predsedajúca krajina pod drobnohľadom celého sveta. Uskutoční sa u nás napríklad schôdzka ministrov zahraničných vecí, na ktorej by sa okrem iných mali pod Lajčákovým vedením zúčastniť šéfovia diplomacií USA a Ruska. Prakticky celý rok sa však budú konať akcie spojené so slovenským predsedníctvom.

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-02-14 11:01:14 - Feat.: - Title: Moskva bude hlasovať o pozastavení ruského členstva v Parlamentnom zhromaždení OBSE 03 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 04 - Modified: 2024-01-29 22:51:22 - Feat.: - Title: OBSE o neúčasti pozorovateľov na voľbách: Rusko porušuje medzinárodné záväzky 05 - Modified: 2024-01-08 19:36:43 - Feat.: - Title: Bielorusko odmieta účasť pozorovateľov z OBSE na parlamentných voľbách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:21