StoryEditor

Európska komisia varovala Bulharsko i Rumunsko

17.05.2006, 00:00
Bulharsko a Rumunsko dostali od Európskej komisie pred vstupom do únie žltú kartu a do jesenného summitu EÚ musia splniť niekoľko vážnych podmienok, aby od januára 2007 mohli byť členmi EÚ.

Európska komisia posúva svoj záverečný verdikt o Bulharsku a Rumunsku na október. Šéf komisie José Manuel Barroso šalamúnskym spôsobom oznámil, že obe krajiny môžu vstúpiť do únie už na začiatku budúceho roka, ale iba ak sa výrazne polepšia v oblasti vnútra a spravodlivosti. Prospeje to nielen Sofii a Bukurešti, ale aj celej Európe, poznamenal komisár pre rozšírenie Olli Rehn. Oznámenie nebolo veľkým prekvapením - v Bruseli sa už niekoľko dní špekulovalo o možnom odložení rozhodnutia na jeseň.
"Je jasné, že komisia sa obáva, aby sa problémy, ktoré majú Bulharsko a Rumunsko, nepreniesli do celej únie," komentoval rozhodnutie EK slovenský europoslanec Milan Gaľa (SDKÚ-DS). Aj keď však podporuje prísnejšie monitorovanie obidvoch krajín, nemyslí si, že by sa ich vstup mal viac odďaľovať. "Ak má niekto istotu, že o ten ďalší rok sa aj tak do únie dostane, nemá až tak silný podnet snažiť sa. Na vystupňovanie tlaku by skôr účinkovala podmienka - teraz alebo nikdy. To už však nepripadá do úvahy, lebo únia sľúbila, že najneskôr do roku 2008 sa krajiny stanú jej členskými štátmi," dodal Gaľa.
Rumunsko dva kroky vpred
Brusel podľa očakávaní pochválil hlavne Rumunsko. Polepšilo si v boji proti korupcii aj v snahe dosiahnuť nezávislosť justície, teda v dvoch kľúčových oblastiach, ktoré predtým únia kritizovala. Komisia však naďalej apelovala na Bukurešť, aby reformy poistila vo fungovaní všetkých štátnych inštitúcií a tak zabránila tomu, že sa bez tlaku z Bruselu vrátia veci do starých koľají.
Sudca Cristi Danilet, ktorý si prišiel stanovisko komisie vypočuť priamo do Štrasburgu hovorí, že Rumunsko potrebuje neustály tlak, nielen do októbra, keď komisár Rehn predstaví novú správu, ale aj po vstupe krajiny do EÚ. "Máme to asi v krvi, a zároveň v celom systéme. Mnohé z protikorupčných opatrení, zavedených počas posledného roka, ešte nie sú dostatočne poistené a naozaj potrebujeme prísny dohľad, aby sa kompletne zaviedli do praxe."
Komisia Rumunsku vytkla tiež neuspokojivé podmienky, v ktorých žijú postihnutí občania, rómska menšina či pacienti v psychiatrických liečebniach. Z pôvodného zoznamu štrnástich problematických oblastí pri implementácii európskej legislatívy sa Bukurešť zbavila desiatich, a zostáva jej hlavne dobudovať systém na vyplácanie priamych dotácií farmárom a celkového financovania poľnohospodárstva.
Bulharsko s červeným výkričníkom
Podstatne kritickejší posudok sa ušiel Bulharsku. Komisár Rehn varoval, že Sofia musí "vážne zintenzívniť svoju snahu zakročiť proti organizovanému zločinu a korupcii. Musí tiež priniesť jasný dôkaz o výsledkoch boja proti korupcii, hlavne pri vyšetrovaní a súdnych konaniach."
Rehn zdôraznil, že ak sa tak nestane, krajina v týchto oblastiach nebude dostatočne pripravená na vstup do únie. Europoslankyňa Irena Belohorská (ĽS-HZDS) súhlasí s Európskou komisiou, že posudok o pripravenosti Bulharska netreba unáhliť. "Sami vieme, ako tvrdo sa postupovalo proti nám aj v prípadoch ani zďaleka nie takých vážnych, ako je to teraz v Bulharsku."
Staré členské štáty podľa nej ešte stále neberú novú desiatku krajín vrátane Slovenska ako rovnocenných partnerov, a ďalšie rozšírenie o krajiny, ktoré sú pripravené ešte menej, by takýto prístup iba posilnilo. Podľa Vladimíra Maňku (SMER-SD) by však v každom prípade desiati nováčikovia mali Bulharov a Rumunov podporovať - aj hlasnejšie ako doteraz. "Mali by sme sa viac vžiť do ich situácie a spomenúť si, pod akým tlakom sme boli my, keď nás komisia svojho času posudzovala."
Nejednotný parlament
Odklad rozhodnutia EK vyvolal rozporuplné reakcie v európskom parlamente. Lídri hlavných poslaneckých frakcií postup komisie privítali ako šancu pre obe krajiny korigovať hlavné nedostatky. Naproti tomu kritici takéhoto postupu tvrdili, že pár mesiacov nemôže nič na pomeroch v Rumunsku a Bulharsku. Súčane na pôde EP zazneli aj požiadavky, aby Bukurešť aj Sofia dostali zelenú na vstup do Únie a to bez ďalších podmienok a komplikácií.
"Nedostatky s právnym štátom, korupciou či zlé zaobchádzanie s Rómami musia napraviť. Musíme vyhrať vojnu s korupciou a zločinom," vyhlásil poslanec Graham Watson na adresu kanidátskych krajín. Avšak súčasne dodal, že aj staré členské štáty majú podobné problémy a že rozšírenie prináša úžitok všetkým.

Ohlasy kandidátskych krajín

"Bulharsko splní podmienky EK a na to nám zostáva 227 dní a my to dokážeme," vyhlásila bulharská ministerka pre európske záležitosti Megelene Kunevová.

Predstaviteľ opozičnej Demokratickej strany Konstantin Dimitrov považuje správu EK za nepriaznivú a je to podľa neho dôvod na odstúpenie celej vlády. Za najväčší nedostatok považuje slabý boj s kriminalitou a korupciou.

Ako korektnú a objektívnu označil hodnotenie EK rumunský premiér Calin Popescu Tariceanu. Podľa neho je to vôbec najlepšie hodnotenie jeho krajiny, ktoré urobila Európska komisia.
"Považujeme to za dôležitý krok na ceste do EÚ a urobíme všetko pre to, aby sme požiadavky splnili. Rok 2008 nie je pre nás žiadnou alternatívou," zdôraznil Tariceanu a dodal, že je dôležité aj to, že Rumunsko nedostalo žiadne červené body.
zdroj: ČTK

01 - Modified: 2003-03-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozpočet sa zatiaľ drží plánu 02 - Modified: 2003-03-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nábytkári očakávajú nové zákazky 03 - Modified: 2003-03-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:53