StoryEditor

Pápež: Proti zlu stojí nádej

10.04.2007, 00:00
Utrpenie a zlo, ktoré sužujú ľudstvo, treba vnímať očami nádeje. Toto posolstvo odkázal svetu pápež Benedikt XVI. z Námestia svätého Petra počas nedeľného slávnostného požehnania Urbi et orbi.

Utrpenie a zlo, ktoré sužujú ľudstvo, treba vnímať očami nádeje. Toto posolstvo odkázal svetu pápež Benedikt XVI. z Námestia svätého Petra počas nedeľného slávnostného požehnania Urbi et orbi (Mestu a svetu). Veľkonočná nedeľa je pre kresťanov oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktorým bolo podľa pontifa porazené zlo. "Svojím zmŕtvychvstaním Pán zo sveta neodstránil utrpenie a zlo, ale od základu ho porazil hojnosťou svojej milosti." Na pohľad "všeobecné" posolstvo do sveta však nachádza ozvenu aj na Slovensku. "Priamo k nám bol adresovaný apel modlitby a tlak na medzinárodné spoločenstvo, kde má Slovensko jasnú úlohu. Ak si môžeme niečo zobrať z tohto požehnania, tak je to práve zodpovednosť verejných činiteľov," komentoval pre HN pápežov odkaz pre Slovákov hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.
Apoštol Tomáš ako vzor
Nosnou témou pápežovho príhovoru bol biblický príbeh apoštola Tomáša, ktorý pochyboval o zmŕtvychvstaní Krista, ale nakoniec uveril. Podľa pontifa je jeho príbeh dnes aktuálny pretože, bolesť alebo nespravodlivosť vo svete, najmä ak sa dotýkajú nevinných, vystavujú vieru človeka tvrdej skúške. V týchto prípadoch má byť človeku Tomášova nedôvera užitočná, pretože vedie človeka k objaveniu jeho (Božej) pravej tváre. "Silné pápežovo tvrdenie je to, že len Boh, ktorý dokáže na seba vziať utrpenie aj nevinných, si zaslúži vieru človeka," komentoval posolstvo Kováčik.
Odkaz trpiacim
Pápež sa už tradične dotkol aj konkrétnych udalostí vo svete, akými boli napríklad prírodné katastrofy na Madagaskare, na Šalamúnových ostrovoch, v Latinskej Amerike a v ďalších oblastiach sveta. Nevynechal hladomor, nevyliečiteľné choroby a terorizmus. Hlava katolíckej cirkvi vyjadrila poľutovanie nad tým, že z "Iraku, krvácajúceho pokračujúcimi masakrami, neprichádza nič pozitívne". Vyjadril obavu nad situáciou v Darfúre, ale aj v Somálsku a Zimbabwe. "Všetky tieto národy opäť zo srdca ubezpečujem o svojej duchovnej blízkosti."
Do všetkých kútov
Pápežov príhovor a jeho požehnanie sprostredkovalo 108 televíznych staníc v 67 krajinách sveta.
Okrem desiatok tisíc pútnikov pred Bazilikou svätého Petra sledovali pápežský príhovor milióny divákov a poslucháčov pri televíznych obrazovkách, rádiách a na internete. Na záver pozdravil veriacich v 62 jazykoch sveta vrátane slovenčiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:53