REUTERS/Axel Schmidt
StoryEditor

CDU čaká výnimočný súboj. Favoritkou na Merkelovej post je rešpektovaná žena

31.10.2018, 15:48
Autor:
ČTKČTK
Generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová ide do boja o post šéfa strany s miernym náskokom

Prakticky okamžite po oznámení nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, že skončí na čele Kresťanskodemokratickej únie (CDU) sa objavila trojica vážnych kandidátov na tento post.

Výnimočný súboj

Dlhodobo najsilnejšiu politickú stranu by radi viedli - aj keď vždy trochu iným smerom - jej generálna tajomníčka Annegret Krampová-Karrenbauerová, minister zdravotníctva Jens Spahn a bývalý šéf poslancov CDU/CSU Friedrich Merz. Bez šancí nie je ani jeden z nich.

Politológ Thorsten Faas zo Slobodnej univerzity Berlín zatiaľ za miernu favoritku súboja, ktorý je v rámci CDU výnimočný, pretože na predsedu väčšinou kandiduje jediný politik, považuje Krampovou-Karrenbauerovou.

"Povedal by som, že do toho AKK ide s určitým náskokom," povedal dnes Faas zahraničným novinárom v Berlíne v narážke na prezývku rodáčky zo sárského Völklingenu.

Žena s názormi Merkelovej

Do kariet jej podľa neho hrá najmä to, aký rešpekt má medzi kresťanskými demokratmi. Ešte vlani ziskom 40,7 percenta, ktorý jej môže každý iný krajinský politík CDU závidieť, vyhrala voľby v miliónovom Sársku.

Pred postom ministerskej predsedníčky druhej najmenej ľudnatej spolkovej krajiny, ktorý zastávala od roku 2011, ale dala tento rok prednosť funkcii generálnej tajomníčky CDU, do ktorej ju na februárovom zjazde zvolilo 98,9 percenta hlasujúcich. Odvtedy potom Krampová-Karrenbauerová prakticky bez prestania obchádzala krajinské a regionálne združenia CDU, takže stranu veľmi dobre pozná, čo platí aj naopak.

Rozhodujúce však podľa Faasa bude, ako v dobe decembrového zjazdu v Hamburgu budú kresťanskí demokrati hodnotiť rozhodnutie Merkelovej neuchádzať sa znovu o predsednícky post.

Pokiaľ bude naďalej prevažovať súčasný názor, že krok političky, ktorá viedla stranu 18 rokov, ukazuje jej veľkosť a zaslúži si rešpekt, bude mať Krampová-Karrenbauerová veľmi dobré šance. "Keď sa však presadí pocit, že Merkelová bola hlavný problém strany, bude to mať AKK ťažké," je presvedčený.

Dôvodom je to, že Krampová-Karrenbauerová zastáva veľmi podobné politické názory, ktoré navyše presadzuje rovnakým spôsobom, teda uvážlivo a pragmaticky. Aj vďaka tejto podobnosti prakticky nikto nepochybuje o tom, že by si Merkelová nástupníctvo Krampovej-Karrenbauerovej priala. V neposlednom rade aj preto, že by to najskôr umožnilo, aby kancelárka zostala na čele súčasnej veľkej koalície CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD).

Manažér a lobista, ktorý sa nezhoduje s Merkelovou

Úplne inak by tomu podľa politológa Faasa bolo, ak by so svojou nečakanou kandidatúrou uspel Merz. Šesťdesiatdvaročný niekdajší politik, ktorý posledných takmer desať rokov strávil ako manažér a lobista, sa totiž s Merkelovou nezhoduje, a preto je ich úzka spolupráca len ťažko predstaviteľná.

Bola to totiž práve neskoršia kancelárka, ktorá ho po prehratých voľbách v roku 2002 nahradila na čele poslaneckého klubu CDU/CSU. "Pre neho to bol začiatok konca politickej kariéry, pretože nechcel byť v druhom rade," pripomína Faas.

Kontakt so stranou však rodák z Brilonu v Severnom Porýní-Vestfálsku nikdy úplne nestratil, čo dokazuje silná reakcia, ktorú jeho kandidatúra v CDU vzbudila, a to najmä v radoch tých, pre ktorých sa politika Merkelovej stala príliš citeľným odklonom od pravicových a konzervatívnych postojov. "Merz je tradičným hodnotovým konzervatívcom a hospodárskym liberálom," charakterizuje jeho ukotvenie Faas.

K negatívam Merza, ktorý chce CDU obnoviť a modernizovať, patrí popri postojov, ktoré progresívnejšej časti strany nebudú sedieť, tiež to, že je veľkej časti verejnosti neznámy. "Keby som sa spýtal svojich študentov, kto je Friedrich Merz, tak mi väčšina z nich povie, že to netušia," myslí si politológ.

Kritik Merkelovej vlády

Navyše je Merz rovnako ako tretí kandidát - minister zdravotníctva Spahn - zo Severného Porýnia-Vestfálska, čo by mohlo viesť k tomu, že sa budú štiepiť hlasy delegátov najľudnatejšej spolkovej krajiny. Tá mohla mať v hre ešte tretieho muža - tamojšieho premiéra Armina Lascheta - ten sa však nakoniec rozhodol nekandidovať.

Tridsaťosemročný Spahn patril v posledných rokoch k najviditeľnejším konzervatívnym kritikom šéfky nemeckej vlády, a preto sa počítalo s tým, že sa bude raz o post predsedu CDU uchádzať.

Situáciu mu však vedľa kandidatúry podobne orientovaného Merza môže komplikovať aj to, že ho rada spolustraníkov vníma skôr ako niekoho, kto rozdeľuje, než aby spájal. Navyše niektorým kresťanským demokratom môže podľa Faasa aj v roku 2018 vadiť to, že Spahn je homosexuál.

Na druhú stranu je z trojice hlavných kandidátov jednoznačne najmladší, a môže sa tak najľahšie prezentovať ako niekto, kto prinesie čerstvý vietor a kto má perspektívu CDU viesť dlhšie časové obdobie, na čo je strana zvyknutá.

Ak by Spahn uspel, dostal by sa do zvláštneho vzťahu s Merkelovou, ktorá by mu síce stranícky bola podriadená, ale zároveň by mu šéfovala vo vláde.

Aj preto si Faas myslí, že ako v prípade úspechu Spahna, tak Merza existuje slušná šanca, že sa terajšia veľká koalícia rozpadne. V takom prípade potom nie je vylúčené, že sa CDU/CSU spojí so slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými, aby predišla predčasným voľbám.

01 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 02 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 03 - Modified: 2024-04-25 14:38:19 - Feat.: - Title: Nemecko rozhodlo o novom sviatku vojnových veteránov, pripadne na 15. júna 04 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 05 - Modified: 2024-04-25 13:37:39 - Feat.: - Title: Nemecká novinárka Tekkalová získala Cenu za slobodu tlače
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:31