Reuters
StoryEditor

Koniec Merkelovej môže otvoriť priestor iným. Postoj Nemecka sa však zásadne nezmení, tvrdia odborníci

01.11.2018, 09:04
Autor:
ČTKČTK
Zásadnejší posun by mali priniesť nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu.

Rozhodnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej odísť z čela svojej kresťanskodemokratickej strany (CDU) nebude mať bezprostredný vplyv na postoj Nemecka v diskusiách na úrovni Európskej únie, myslia si odborníci.

Posun na nemeckej politickej scéne sa však najskôr premietne do vnímania a následne tiež výsledkov volieb do Európskeho parlamentu (EP) na budúci rok v máji.

Muselo to prísť

"Je to proces, ktorý sa dal čakať. Skôr alebo neskôr k tomu muselo dôjsť," myslí si politológ Bernard Steunenberg z univerzity v holandskom Haagu.

Merkelová podľa neho aj potom, čo sa rozhodla neuchádzať sa v decembri opäť o vedenie CDU, zostáva ďalších niekoľko rokov nemeckou kancelárkou a teda aj kľúčovou politickou figúrou na európskej scéne.

"Jej možnosti na európskej politickej scéne už sú obmedzené dlhšiu dobu, a to dlhodobou nestabilitou jej súčasnej vlády," pripomína Steunenberg.

Nemecký vplyv nekončí

Je však podľa neho potrebné pozrieť sa aj do ďalších krajín: Británia možno smeruje k tvrdému brexitu, vo Francúzsku má problémy prezident Emmanuel Macron, ktorý pri mnohých svojich európskych plánoch spolieha na podporu Nemecka.

"Oslabenie Merkelovej možno znamená väčšiu rolu pre ostatných, ale rozhodne nie koniec role Nemecka a nemeckého vplyvu v Európe," poznamenal holandský politológ.

Chromá kačica

Podľa českého europoslanca z ODS Jana Zahradila je súčasné dianie v Berlíne "tektonickým posunom v nemeckej a poťažmo európskej politickej krajine", kedy sa dlhú dobu výrazné politické sily ocitajú v kríze.

Je podľa neho zrejmé, že kancelárkina pozícia je teraz oslabená a stáva sa z nej v politickom zmysle "chromá kačica".

Keď oznámila svoj odchod, začnú sa totiž politici orientovať iným smerom. "Myslím, že toho najviac bude chcieť využiť pán Macron, ktorý sa bude chcieť štylizovať do novej, budúcej tváre Európskej únie. Či sa mu to podarí, to je iná otázka," podotkol Zahradil s poukazom na májové eurovoľby, ktoré ukážu reálnu mieru jeho podpory.

Otázny nástupca

Podľa neho je otvorené, ako ďaleko sa Merkelovej podarí ovplyvniť decembrový výber nástupcu na čele nemeckých kresťanských demokratov.

Jej odchod z čela CDU a osobnosť nového straníckeho šéfa môže mať podľa Zahradila vplyv aj na dianie v europarlamente, až občania krajín bloku zvolia nových europoslancov.

"CDU je osou Európskej ľudovej strany (EPP) a pokiaľ bude v kríze, bude to kríza aj pre EPP," dodal.

Podobný vývoj môže podľa neho oslabiť aj pozíciu Nemca Manfreda Webera, ktorý sa chce budúci týždeň v Helsinkách uchádzať o post vedúceho kandidáta EPP v eurovoľbách, a teda aj možného budúceho šéfa Európskej komisie.

Prináša stabilitu

Julian Rappold z bruselského Centra európskych politík (EPC) pripomenul, že Merkelová je z terajších členov Európskej rady najdlhšie slúžiacou šéfkou vlády.

"Má dobré znalosti toho, ako summit funguje, často sú oceňované jej vyjednávacie schopnosti. Vlastne tiež dáva EÚ akýsi pocit stability," pripomenul.

Zároveň je ale podľa neho pravdepodobné, že pri pokojnom odovzdaní moci v Berlíne sa postoj Nemecka voči EÚ nijako dramaticky nezmení.

"A v najbližšej dobe nebudú najskôr ani žiadne zásadné zmeny v nemeckom prístupe ku kľúčovým únijným otázkam," podotkol.

Podľa Rappold bude ale zaujímavé sledovať, ako rozhodnutie Merkelovej ovplyvnia májové výsledky CDU v eurovoľbách či v ďalších hlasovaniach.

"Či to prinesie vyššiu podporu, či voliči ocenia možný posun strany viac doprava," podotkol politológ. Či po eurovoľbách CDU uspeje a dostane Manfreda Wernera do čela Európskej komisie sa podľa neho teraz nedá odhadnúť vzhľadom na komplexnosť budúcich rokovaní.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:52