Reuters
StoryEditor

USA prehrali svoj boj o nadvládu nad Iránom, porazili sme ich, tvrdí iránsky duchovný vodca

03.11.2018, 11:22
Autor:
ČTKČTK
Chameneí ostro kritizoval aj amerického prezidenta Donalda Trumpa.

USA prehrali svoj štyridsaťročný boj o nadvládu nad Iránom, vyhlásil dnes iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Podľa neho Irán porazil Spojené štáty.

Chameneí to povedal dva dni pred začiatkom platnosti ďalších amerických sankcií voči Iránu, ktoré sa budú týkať aj energetického sektora, a deň potom, čo americký prezident Donald Trump vyhlásil, že sankcie budú pre Teherán veľká rana.

"Cieľom Spojených štátov bolo obnoviť nadvládu, ktorú (nad Iránom) mali v čase tyranie, ale to sa im nepodarilo," povedal Chameneí v Teheráne pri stretnutí so študentmi.

Odkázal tak na islamskú revolúciu z roku 1979, ktorá zvrhla režim šacha Rezy Pahlavího, podporovaný Washingtonom.

Kritika Trumpa

Chameneího prejav sa konal deň pred výročím udalosti z roku 1979, kedy študenti, ktorí si hovorili Stúpenci imáma, prepadli americkú ambasádu v Teheráne a zadržali tam niekoľko desiatok jej zamestnancov ako rukojemníkov. Niekoľko ich prepustili v ten istý mesiac, ale päťdesiat rukojemníkov bolo v zajatí až do januára 1981.

"Štyridsať rokov sa vo vzťahoch medzi Amerikou a Iránom nepriateľ snažil poraziť nás rôzne, vojensky, ekonomicky i mediálnou vojnou," povedal tiež iránsky duchovný vodca.

Chameneí dnes kritizoval aj Trumpa. "Tento nový americký prezident zničil zvyšok americkej prestíže a liberálnej demokracie. Sila Ameriky, ekonomická i vojenská, upadá," povedal ajatolláh.

Druhá séria sankcií

Napätie medzi Teheránom a Washingtonom, ktoré od roku 1980 neudržujú diplomatické vzťahy, vyostril nový americký prezident Trump, keď tento rok v máji oznámil odstúpenie od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom z roku 2015.

Dohodu, v ktorej sa Teherán zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie s ním spojených sankcií, uzavrel za USA predchádzajúci prezident Barack Obama. Podpísali ju tiež Francúzsko, Británia, Nemecko, Čína, Rusko a EÚ, ktoré odstúpenie USA od dohody kritizovali.

Washington zaviedol prvú sériu sankcií voči Teheránu v auguste, druhá séria nadobudne platnosť z nedele na pondelok o polnoci washingtonského času (06:00 SEČ).

Okrem energetického sektora sa budú tieto sankcie týkať lodnej dopravy a bankového sektora. Biely dom však tento týždeň potvrdil, že umožní ôsmim krajinám, vrátane Japonska, Indie, Turecka a Južnej Kórey, nakupovať ropu v Iráne aj po zavedení sankcií.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:56