Reuters
StoryEditor

Ukrajina podnikla ďalší krok k vytvoreniu nezávislej pravoslávnej cirkvi

03.11.2018, 19:26
Autor:
TASRTASR
Ruská pravoslávna cirkev vníma toto rozhodnutie ako nepriateľský a protiprávny krok, ktorý podľa nej môže viesť k rozkolu v rámci pravoslávia

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a konštantínopolský patriarcha Bartolomej podpísali v sobotu dohodu o spolupráci pri vzniku nezávislej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Informovala o tom agentúra DPA.

Dohoda bola slávnostne podpísaná v tureckom Istanbule, kde sídli ekumenický patriarcha Bartolomej I., ktorý je nominálnou hlavou pravoslávneho kresťanstva. Podľa agentúry DPA ide o ďalší krok smerom k osamostatneniu ukrajinského pravoslávia od Moskvy.

"Dnešok je historickým dňom," komentoval podpísanie dohody Porošenko. Samotný dokument však ešte nepriznáva ukrajinskej pravoslávnej cirkvi autokefálny štatút, teda administratívnu samostatnosť.

Podľa patriarchu Bartolomeja podpísaná dohoda pomôže prekonať cirkevný rozkol, ktorý na Ukrajine existuje už takmer tri desaťročia.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu totiž na Ukrajine pôsobia až tri pravoslávne cirkvi: jedna (najväčšia) je verná Moskovskému patriarchátu, druhá Moskvu odmieta akceptovať a tretia (najmenšia) patrí pod ukrajinskú cirkev pôsobiacu v USA. O prípadnom zjednotení by mala rozhodnúť spoločná synoda všetkých troch cirkví.

Rozhodnutím ekumenického patriarchu Bartolomeja z 11. októbra tohto roku, ktoré zverejnili počas všepravoslávneho snemu v Istanbule, bola zrušená 300-ročná podriadenosť kyjevských prelátov voči Moskve. Konštantínopolský patriarchát tiež zrušil právo Moskvy vymenúvať kyjevského metropolitu platné od roku 1686.

Ruská pravoslávna cirkev vníma toto rozhodnutie ako nepriateľský a protiprávny krok, ktorý podľa nej môže viesť k rozkolu v rámci pravoslávia. Rozhodla sa preto prerušiť všetky kontakty s konštantínopolským patriarchátom.

Prezident Petro Porošenko sa snaží využiť otázku vytvorenia ukrajinskej cirkvi nezávislej na Moskve na zvýšenie svojej popularity pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú na Ukrajine konať v marci 2019.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:10