Reuters
StoryEditor

Turci prekročili Eufrat a ostreľujú Kurdov na severe Sýrie. USA stoja medzi svojimi spojencami

03.11.2018, 17:45
Mesto Kobani na severe Sýrie je už niekoľko dní pod paľbou tureckých vojsk.

Turecká armáda už niekoľko dní ostreľuje Kobani na severe Sýrie. Tamojší Kurdi, ktorí si mesto pred rokmi vybojovali od Islamského štátu, tak čelia ďalšej invázii.

Na východ od Eufratu sa pritom kurdskí bojovníci stiahli po tom, čo Turecko napadlo Afrin a s USA sa dohodlo na odsune Kurdov z Manbidže. Koban už hlási prvé civilné obete útoku.

"Turecko zaútočilo na kurdské pozície (jednotiek) YPG na hraniciach v priestore medzi mestami Džarabulus a Tal Abyaḑ. Ostreľovalo dediny západne od mesta Kobani a okolo Tal Abyaḑ a atakovalo pozície YPG pomocou delostrelectva. Pokiaľ viem, letecké útoky zatiaľ neprebehli," opísala v piatok pre iDNES.cz novinárka Lenka Klicperová, ktorá do oblasti pravidelne jazdí a má tak informácie z miesta.

Agentúra Reuters v stredu uviedla, že pri útoku tureckej armády pri meste Kobani zomreli štyria kurdskí bojovníci a ďalších šesť utrpelo zranenia.

"Moje zdroje hlásia minimálne jedno zabité dvanásťročné dievča. Dvaja novinári kurdských kanálov boli dnes tiež pri svojej práci zranení. Čo sa tam deje práve v tejto chvíli, nie je úplne jasné. Kurdi samozrejme opätovali paľbu," pokračuje Klicperová.

Turecko pokračuje vo svojom sľube

Milície Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré tvoria aj kurdské jednotky YPG, podľa agentúry v odvete zničili jedno z tureckých obrnených vozidiel. "Vyzývame medzinárodnú koalíciu, aby ukázala pevný postoj a odradila Turecko od týchto útokov," uviedli SDF, podľa ktorých Turci útočia pozdĺž celej tamojšej sýrsko-tureckej hranice. Kurdov ostreľujú z tureckého mesta Şanlıurfa.

Ankara tak pokračuje vo svojom sľube, že nedovolí prítomnosť Kurdov pri svojich hraniciach. Naposledy v utorok to oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tým, že ide o "posledné varovanie" pre každého, kto ohrozuje hranice jeho krajiny. "Zničíme teroristické štruktúry východne od Eufratu," povedal podľa tureckého denníka Hurriyet.

Bojovníkov YPG totiž Turecko považuje za teroristov rovnako ako zakázanú Kurdskú stranu pracujúcich (PKK).

Turci v marci podnikli inváziu do Afrinu, pri ktorej zomreli stovky ľudí vrátane civilistov. Potom donútili kurdské jednotky stiahnuť sa z ďalšieho mesta západne od Eufratu.

Na pláne "zaistenie bezpečnosti a stability v Manbidži" sa začiatkom júna dohodli americký minister zahraničia Mike Pompeo a jeho turecký náprotivok Mevlut Cavusoglu. So sľubom, že rieku Turci neprekročia, je však podľa Erdogana koniec.

Kurdi stále bojujú proti Islamskému štátu

Práve s podporou Američanov Kurdi stále bojujú proti posledným bunkám Islamského štátu v oblasti, s čím museli kvôli útokom tureckej armády dočasne prestať.

"1. novembra 2014 Kobani bojovalo za celý svet, ktorý vtedy podporoval odpor mesta proti teroristom z Islamského štátu. Dnes je Kobani znovu miestom teroristického útoku, tentoraz z Turecka, ktoré chce pomstiť oslobodenie mesta. Svet je dlžníkom Kobani za zničenie Islamského štátu," vyhlásil vo štvrtok, na Svetový deň mesta Kobani, podľa serveru Kurdistan24 kurdský veliteľ Polat Can.

Sýrsky demokratický výbor (SDC), ktorému Kurdi predsedajú, tiež vydal vyhlásenie, podľa ktorého "nám medzinárodné mlčanie pripomína, čo sa stalo v Afrine". Tamojšie džihádistické skupiny podľa neho chcú celú oblasť s podporou Turkov zjednotiť.

Američania bránia útokom jedného spojenca na druhého

Podľa Klicperovej je teraz situácia u Eufrate nejasná práve kvôli pozíciu Američanov, ktorí Kurdov doteraz podporovali. "Podľa môjho názoru všetko prebehlo podľa pripraveného scenára, o ktorom boli pravdepodobne USA informované," hovorí Klicperová.

"Dnes ráno (v piatok, pozn. red.) sa koalícia na čele s USA vydala na hranice medzi Tureckom a kurdskými oblasťami na severe Sýrie, kde má zabrániť ďalším tureckým akciám," hovorí novinárka.

Dodáva, že USA sú teraz v situácii, "kedy majú zabrániť jednému svojmu spojencovi v útoku na druhého svojho spojenca".

Islamský štát sa skoncentroval

Hovorca americkej vlády Robert Palladino uviedol, že vláda kontaktovala zástupcu Turecka i SDF a "zdôraznila potrebu deeskalovať situáciu". "Jednostranné útoky na severozápade Sýrie, či už ich vykonáva ktorákoľvek strana, nás veľmi znepokojujú. Obzvlášť preto, že priamo tam alebo v blízkosti môžu byť Američania," zdôraznil.

Po boku Kurdov teraz v oblasti stojí zhruba dvetisíc amerických vojakov. Tí tiež podľa piatkovej správy agentúry Reuters začali hliadkovať okolo Kobani, aby Turkov odradili od ďalších útokov.

"Otázkou je, nakoľko je to ťah premyslený dopredu. V pozadí všetkého je totiž súčasne dianie na juhovýchodnej hranici, kde kurdsko-arabské sily SDF bojovali so zvyškami Islamského štátu. SDF sa okamžite po tureckom útoku stiahli. Kto teraz ovláda priestor na hranici medzi Irakom a Sýriou, nie je celkom jasné. Isté je, že Islamský štát sa tam skoncentroval a začal útočiť na režimové sily v priestore neďalekého Dajr az Zaur. Situácia je veľmi zložitá a komplikujú ju najmä dohody globálnych i regionálnych mocností, ktorých detaily nie sú verejne známe," dodáva Klicperová.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:07