StoryEditor

Clintonovci ešte nepovedali posledné slovo

26.06.2003, 00:00
Tridsať mesiacov po tom, čo Clintonovci opustili Biely dom, bývalá prvá dáma a súčasná senátorka spolu so svojím exprezidentským manželom opäť dominujú "hedlajnom" večerných správ, ich mená sú aj v palcových titulkoch popredných printových médií.
  • Demokrati sa spoliehajú aj na internet
  • Bill Clinton a Hillary Rodhamová-Clintonová takto získavajú pre Demokratickú stranu milióny dolárov od sponzorov a rozdávajú rady, kade chodia. Niet sa čo čudovať, odvtedy, ako Clinton opustil Biely dom, sa strana ocitla v hlbokej kríze a nedarí sa jej oslovovať voličov, práve naopak. Dôkazom sú zbabrané kongresové voľby z minulého roka a súboj o prezidentské kreslo, ktorý je v opozícii takmer bez výraznejších osobností. Zatiaľ čo republikánsky prezident George W. Bush zarobí 25 miliónov pre svoju budúcu kampaň za niekoľko dní, všetkým deviatim demokratickým kandidátom dokopy to trvalo celé tri mesiace.
    Clintonovci sú v strane jednoducho najatraktívnejším párom a sú vynikajúcim lákadlom pre eventuálnych štedrých darcov, ktorých doláre by boli pre demokratov vítanou vzpruhou. Poprední predstavitelia bývalej Clintonovej administratívy pritom podľa denníka The Washington Post získavajú čoraz väčšiu moc a konsolidujú svoju kontrolu nad najvyplyvnejšími politickými skupinami. Pamätihodní poradcovia exprezidenta ako John Podesta, Bruce Reed či Harold Ickes zohrávajú nezanedbaniahodnú rolu v kľúčových think-tankoch či fundraisingových projektoch. Sú stále dobrým mocenským zdrojom bývalej prvej americkej rodiny a v budúcnosti, možno v roku 2008, ich služby využije Hillary Clintonová ako prezidentská kandidátka. Podľa demokratického senátora Jona Corzina z New Jersey vytvárajú Clintonovci "prístavbu" toho, čo začali stavať "už v čase, keď boli v Bielom dome". Hillary Clintonová prilákala do strany azda najviac financií a podľa Corzina pôjde aj jej manžel čoskoro v jej šľapajach. "Bude veľmi nápomocný," dodal Corzine. Newyorská senátorka nedávno iba na jednej večeri pre sponzorov zarobila pol milióna dolárov a počas kampane, v ktorej propaguje svoju knihu Living History, pribudnú podľa politických analytikov MSNBC ďalšie státisíce.
    Rast vplyvu dynastie Clintonovcov sa však v strane stretáva so zmiešanými reakciami. Niektorí sa stále obávajú, že škandály bývalého prezidenta sa im môžu vrátiť ako bumerang. No faktom zostáva, že demokrati vo všeobecnosti nedokážu zúročiť negatívne dôsledky ekonomickej politiky súčasného prezidenta. Či už ide narastajúcu nezamestnanosť, permanentnú krízu akciových trhov a o raste deficitu štátneho rozpočtu ani nehovoriac. Demokrati teda predsa len budú musieť začať opäť poukazovať na hospodársky boom z čias Clintonovej administratívy.
    Aj napriek tomu chcú mnohí Američania, aby sa Clintonovci z politickej scény raz a navždy vytratili. Výbor Demokratickej strany pre kongresové kampane nedávno uskutočnil prieskum, ktorého výsledky hovoria, že viacerí voliči ešte stále odsudzujú morálne štandardy oboch Clintonovcov. Clintona označujú za "amorálneho, slizkého, neúprimného a nečestného", jeho manželku zas vnímajú ako "oportunistku". Senátor John Breaux z Lousiany má pre týchto kritikov vlastný argument: "Omieľanie starých negatív je niečo, čoho by sme sa všetci chceli zbaviť. Je však jasné, že Clintonovci majú schopnosť vzbudiť záujem ľudí oveľa viac než ktokoľvek iný v strane."
    Aj republikáni sa obávajú bývalého prezidentského páru a ešte väčší strach v nich vzbudzuje fakt, že mnohé škandály Billa Clintona už strácajú svoju ostrosť. A hoci Hillary Clintonová môže byť jednou z najkontroverznejších političiek, ak by sa hneď zajtra vrhla do súboja o nomináciu demokratov do prezidentských volieb v roku 2004, stala by sa s najväčšou pravdepodobnosťou okamžite favoritkou. Rok 2008 však bude v tomto smere ešte vhodnejší: podľa analýzy Washington Post ešte stále bude napĺňať svoje politické ambície a staré škandály jej manžela už budú dávnou minulosťou. A nezaostáva ani Bill Clinton, istý jeho priateľ pred časom vyhlásil, že exprezident veľmi vážne zvažuje možnosť kandidatúry na post starostu New Yorku v roku 2006.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    28. apríl 2024 00:06