StoryEditor

Centrum Kuvajt City zasiahla iracká raketa

31.03.2003, 00:00

O pol tretej v noci na sobotu bežali pred komplexom prístavnej tržnice Šark v centre kuvajtskej metropoly kamery televíznych tímov na plné obrátky. Necelú hodinu predtým zasiahla neďaleké prístavné mólo nízko letiaca raketa krátkeho doletu vystrelená irackými jednotkami. Explózia bola taká mohutná, že na čelnej stene objektu, za bieleho dňa plného ľudí, vybila sklenenú výplň pri vchode, narušila časť stropu na prízemí a vestibule budovy, pričom z budovy stúpal niekoľko desiatok metrov vysoký stĺp prachu. Išlo o prvú raketu, ktorá počas vojny proti Saddámovi Husajnovi doletela priamo do stredu mesta.
Útok vedený z juhoirackého polostrova al-Fáo, ktorý spojenecké jednotky ani na desiaty deň konfliktu nemajú úplne pod kontrolou, si vyžiadal dve ľahko zranené osoby. Keby ich bolo viac, čakala by sanitné vozidlá Kuvajtského Červeného polmesiaca nervy ničiaca úloha. Predierať sa medzi desiatkami vozidiel rôzneho druhu, rútiacich sa nezmyselne proti nim. Na miesto dopadu vyrazilo takmer okamžite aj niekoľko stoviek novinárov a hneď za nimi približne dvetisíc miestnych zvedavcov. Obidve skupiny sa kuvajtskí policajti dlhé minúty márne snažili odtlačiť za žlté pásky, ohraničujúce priestor, na ktorý sa vysypalo roztrieštené sklo, spadla omietka a kusy betónu.
Pri nákupnom komplexe sa v priebehu niekoľkých minút objavilo i vozidlo českej protichemickej jednotky dočasne sídliacej v takmer pätnásť kilometrov vzdialenom areáli kuvajtského medzinárodného výstaviska. Česi pracujúci v ochranných oblekoch a plynových maskách včas potvrdili, že nikomu nehrozí žiadne nebezpečenstvo. "Čo sa stalo? Spadla sem raketa. Nevidel som ju, ale bola to poriadna rana. Chcete nejakého očitého svedka? Tam máte očitého svedka," odpovedá jednému zahraničnému reportérovi tridsaťročný v bielom oblečený muž s kefijou na hlave.
Väčšina z trinástich rakiet krátkeho doletu, ktoré Iračania doteraz vystrelili cez južnú hranicu krajiny, spadla do púšte či do mora pred Kuvajt City. Ostatné zostrelili s pomocou protiraketových systémov Patriot americké či kuvajtské jednotky. Tentoraz však blížiacu sa raketu spojenecké radary vôbec nezaregistrovali a ešte minútu pred explóziou vládlo v meste hlboké ticho.
Kuvajťania, ktorí si už takmer zvykli na kvílenie poplašných signálov, ktoré sa dennodenne ozývajú nad ich mestom, sa tak razom prebudili do vojnovej reality: teraz už je zrejmé, že Saddámovi vojaci môžu ich mesto zasiahnuť kedykoľvek a na ktoromkoľvek mieste. Velitelia irackých jednotiek navyše v týchto dňoch údajne dostali rozkaz, aby proti spojeneckým jednotkám postupujúcim na Bagdad v prípade potreby použili chemické zbrane. "Keby sa ukázalo, že strela niesla otravné či bakteriologické látky, boli by sme schopní to rozoznať v priebehu niekoľkých minút. Potom by záležalo len na kuvajtskej polícii a disciplinovanosti každého z tých, ktorí sa tam zbehli," povedal pre HN a ostatných novinárov, ktorí sa zišli do priestoru rybárskeho priestoru, hovorca česko-slovenského protichemického práporu major Luděk Lávička.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 10:01