Mikuláš DzurindaPavol Funtál
StoryEditor

Dzurindov apel. Bývalý premiér vyzval v Helsinkách ľudovcov, aby nevkĺzli do politických pascí

07.11.2018, 19:06
Autor:
TASRTASR
Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda bol v stredu jedným z rečníkov na sneme Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Helsinkách.

Bývalý slovenský premiér a súčasný predseda Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdie Mikuláš Dzurinda bol v stredu jedným z rečníkov na sneme Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Helsinkách. K delegátom snemu prehovoril z pozície šéfa think-tanku tejto celoeurópskej strany.

Dzurindov apel

V rozhovore pre TASR zdôraznil, že vo svojom vystúpení sa pokúsil upozorniť na politický vývoj Európy.

Aj na to, že ľudia vnímajú fakt, že niektoré politické strany zanikajú a rodia sa strany, ktoré sú pomerne ťažko čitateľné, majú však revolučné myšlienky a veľké sľuby, ale sú tu aj strany, ktoré sa radikalizujú alebo prepadajú nacionalizmu.

"Podstatou môjho vystúpenia bol apel na EPP, aby sa nenechala zlákať ani do jednej z týchto pascí, ani do jedného ani do druhého extrému. Aby sme si zachovali to, čo je pre EPP najcennejšie - našu autenticitu," uviedol Dzurinda.

Spresnil, že EPP musí byť politickou stranou, ktorá vie hľadať kompromisy medzi relevantnými hráčmi, v prvom rade však musí byť verná svojim hodnotám.

Ak sa to podarí, tak sa to odzrkadlí nielen na dôvere voličov, ale aj na schopnosti strany udržať si možnosť reagovať na tie najväčšie výzvy, ktorým dnes čelí svet.

"Ponúkol som aj základné východiská v tom slova zmysle, že ak sa budeme držať hodnôt ako sloboda, subsidiarita a patriotizmus, ktorý je protiváhou nacionalizmu, tak uspejeme," dodal expremiér.

Krízy a problémy

Vo štvrtok delegáti snemu EPP zvolia kandidáta na šéfa budúcej Európskej komisie. Vyberať budú medzi fínskym expremiérom Alexom Stubbom a šéfom frakcie EPP v Európskom parlamente Manfredom Weberom.

Dzurinda v tejto súvislosti uviedol, že tak ako všetky politické strany, aj ľudovci čelia svojim vnútorným krízam a problémom, ale za silnú stránku rodiny EPP označil skutočnosť, že sa našli dvaja silní kandidáti na volebných lídrov pre eurovoľby.

"Zdá sa mi, že žiadna iná strana v Európe nepostavila schopnejších kandidátov a ani iná frakcia na európskej politickej scéne nie je schopná pripraviť takú férovú súťaž, aká prebieha v našej strane," opísal situáciu. "Či už vyhrá Weber alebo Stubb ponúkneme Európe vynikajúceho kandidáta," skonštatoval a ocenil, že proces prihlasovania kandidátov bol férový, absolútne otvorený a hocikto z politikov tejto skupiny mohol využiť ponúkanú možnosť.

01 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život 02 - Modified: 2024-03-07 12:59:09 - Feat.: - Title: "Zlu nesmieme ustúpiť." Časy šťastného pokoja v Európskej únii pominuli, vyhlásil poľský premiér 03 - Modified: 2024-03-07 12:12:54 - Feat.: - Title: Dostali sme facku od brata, sme na šikmej ploche, reaguje Dzurinda na rozhodnutie českej vlády 04 - Modified: 2024-02-16 16:56:42 - Feat.: - Title: Dzurinda reagoval na Navaľného smrť: Je dôkazom, že skutočným nepriateľom Putinovho režimu sú jeho občania 05 - Modified: 2024-02-12 17:00:00 - Feat.: - Title: V roku 2027 nemá byť vo Fínsku jediný bezdomovec. Štát im dá byty zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:25