Reuters
StoryEditor

V Kalifornii zúria lesné požiare, zničili jedno celé mesto, hlásia päť mŕtvych

09.11.2018, 16:43
Autor:
ČTKČTK
Úrady nariadili evakuovať celé prímorské mesto Malibu s 13 000 obyvateľmi.

Americký štát Kalifornia bojuje s tromi rýchlo sa šíriacimi požiarmi. Jeden z nich na severe Kalifornie zničil takmer jedno celé mesto. Dramatická situácia je tiež na juhu, kde úrady podľa agentúry AP nariadili evakuovať celé prímorské mesto Malibu s 13 000 obyvateľmi, ktoré je v tesnom susedstve Los Angeles. Oheň doteraz prinútil desiatky tisíc obyvateľov opustiť domovy.

Na severe Kalifornie zúri požiar nazvaný Camp Fire, ktorý zničil časť pohoria Sierra Nevada a takmer jedno celé mesto. Celkom podľa americkej tlače pohltil asi 285 kilometrov štvorcových územia. Oheň sa priblížil k mestu Chico, kde žije 90 000 ľudí, hasičom sa tu však podarilo postup ohňa zastaviť. Doteraz boli zranení dvaja hasiči a bližšie neurčený počet civilistov, uviedol šéf miestnych hasičov Darren Read.

Najviac živel zasiahol v severnej Kalifornii mesto Paradise, ktoré leží 290 kilometrov severovýchodne od San Francisca a kde žije 27 000 obyvateľov. "Takmer celé mesto Paradise bolo zničené. Nič tam nezostalo stáť," uviedol hovorca kalifornskej požiarnej ochrany Scott McLean.

"Začali veľké výbuchy," opísala svoj útek z mesta Gina Oviedová. "Ľudia začali vyskakovať z áut a utekať preč," dodala. Požiar pohlcoval domy, plamene prevyšovali stĺpy elektrického vedenia, opísala situáciu. Evakuáciu sťažoval dopravný kolaps.

Svedkovia v americkej tlači opisovali chaotické scény. Ľudia sa napríklad snažili zachrániť na asfaltových parkoviskách, ktoré potom zo všetkých strán obklopil oheň.

Požiar bol ohlásený vo štvrtok ráno a za šesť hodín zachvátil 69 kilometrov štvorcových. "Všetky autá, čo sme mohli nasadiť, teraz hasia a ďalšie sú na ceste," uviedol hovorca miestnych hasičov Rick Carhart. "Sú tam desiatky zásahových tímov a ďalšie sťahujeme z celého štátu (Kalifornia)," dodal.

Oheň sa šíri rýchlo kvôli silnému vetru a suchu. Miestne úrady vyhlásili stav núdze a požiadali o pomoc federálnu vládu.

Evakuovaní boli aj obyvatelia ďalších niekoľkých miest v severnej Kalifornii. Celkom svoje domovy muselo podľa miestnych úradov v tejto oblasti opustiť 50 000 osôb. S ohňom, ktorý stále nie je pod kontrolou, podľa CNN bojuje vyše 2000 hasičov.

Niektoré médiá píšu o niekoľkých mŕtvych a množstve nezvestných osôb. Úrad šerifa severokalifornského okresu Butte, ktorý je jeden z najviac postihnutých, neskôr oznámil nález piatich tiel v zhorených autách v okolí mesta Paradise, ktoré bolo takmer celé zničené.

Ďalšie dva požiare vypukli na juhu Kalifornie. Jeden z nich zúri neďaleko mesta Thousand Oaks, kde strelec zabil v stredu v bare 12 ľudí. Niektorí ľudia, ktorí chceli po incidente darovať krv, sa nemohli kvôli ohňu dostať do odberového strediska.

Požiar v pohorí Santa Monica sa podľa hasičov šíri k oceánu, čo prinútilo úrady vyhlásiť evakuáciu v Malibu. Toto mesto je známe tým, že tu žije mnoho prominentných a slávnych osobností.

"Bezprostredná hrozba!" napísali na twitteri hasiči z okresu Los Angeles, pod ktoré Malibu spadá.

Malibu lesnému požiaru nečelí prvýkrát, v októbri 2007 si plamene v oblasti vyžiadali 14 mŕtvych a na 2000 zničených domov.

01 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 02 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 05 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:32