StoryEditor

Bush oslavuje šesťdesiatku bez podpory Američanov

06.07.2006, 00:00
Americký prezident George W. Bush oslavuje 60. narodeniny. Popularita najmocnejšieho muža však posledný rok stále výrazne klesá. Hlavným dôvodom prepadu je privysoká cena, ktorú Američania platia za boj proti terorizmu.

Americký prezident George W. Bush je už šesťdesiatnik. Narodil sa 6. júla 1946 v New Havene, v štáte Connecticut, ako najstarší zo šiestich detí Georgea a Barbary Bushovcov. Od dvoch rokoch však žil v Texase.
Pre prezidenta je oslava 60. narodenín určitým zlomom. A nie len preňho, ale aj pre celú generáciu ľudí narodených od konca 40. do začiatku 60. rokov, známu ako "babyboomers". Generácia predstavovala symbol americkej mladosti a napĺňania amerického sna.

Nepopulárny vodca
Ešte 10. septembra považovala väčšina Američanov Georgea Busha mladšieho za nevýrazného politika, ktorý sa nevyzná v zahraničnej politike a do prezidentského kresla mu pomohli iba konexie jeho otca. Už o deň neskôr, po útokoch na "dvojičky" v New Yorku, však Spojené štáty začali Busha rešpektovať ako ideálneho vodcu v ťažkých časoch. Popularita najmocnejšieho muža však posledný rok výrazne klesá. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, jeho politiku schvaľuje iba 31 percent obyvateľov. Hlavným dôvodom prepadu je privysoká cena, ktorú Američania platia za boj proti terorizmu. Paradoxne tvrdý postoj 43. prezidenta USA voči teroristom uvádzajú Američania aj ako jeho pozitívum. Pochvalu si vyslúžil aj za hospodársky rast (3,5 percenta HDP) či čiastočné zníženie daní. Mnohých si získal imidžom rázneho kovboja, ktorý denne číta Bibliu a rokovanie vlády začína modlitbou. Jeho odporcovia mu prílišnú náboženskú horlivosť vyčítajú. Tvrdia, že aj vojna proti terorizmu má náboženský podtext, aj keď to Bush odmieta.

Hrdinovia Ameriky starnú
Bushov priateľ a poradca Mark McKinnon je presvedčený, že prezident vníma 60. narodeniny ako významný bod svojho života. Verejne to však nedá najavo. "Nemá to v povahe," tvrdí. Idoly jednej generácie Ameriky starnú. Šesťdesiatku už oslávila speváčka Cher, Lisa Minneliová, režisér Steven Spielberg i miliardár Donald Trump. George W. Bush sám priznáva, že dospel až v štyridsiatke, keď prestal piť. Preto sa teraz cíti ešte plný sily. To, že starne, sa však začína prejavovať aj vo vnútornej politike. Bush sa čoraz viac zameriava na generačné problémy, rozšírenie zdravotnej starostlivosti či reformu dôchodkového systému. Prvý muž Ameriky oslávil narodeniny iba v kruhu rodiny a priateľov. Žiadna veľká párty sa nekonala. Ak áno, musela byť rovnako dobre utajená ako nedávna prezidentova návšteva v Bagdade.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:33