StoryEditor

Rozporné správy pre Česko

15.04.2005, 00:00
Českí sociálni demokrati, ľudovci a unionisti, sa nakoniec dohodli na obnovení vládnej koalície. Dobrá správa pre Česko: návrat komunistov k moci nehrozí. Dobrá správa pre vládne strany: ešte vyše roka si môžu užívať požitky, ktoré ponúka moc. Predčasné voľby nebudú, ODS sa tešila zbytočne. Počas celej vládnej krízy, ktorá bola v istých momentoch nezvyčajne ostrá a vulgárna, vlastne o nič iné nešlo.

Českí sociálni demokrati, ľudovci a unionisti sa nakoniec dohodli na obnovení vládnej koalície. Dobrá správa pre Česko: návrat komunistov k moci nehrozí. Dobrá správa pre vládne strany: ešte vyše roka si môžu užívať požitky, ktoré ponúka moc. Predčasné voľby nebudú, ODS sa tešila zbytočne. Počas celej vládnej krízy, ktorá bola v istých momentoch nezvyčajne ostrá a vulgárna, vlastne o nič iné nešlo.
Problém vznikol vtedy, keď sa premiér Stanislav Gross zamotal do spletenca výmyslov o zdroji peňazí, za ktoré si kúpil luxusný byt. Neskôr sa k tomu pridali správy o podnikaní jeho manželky, ktorá robila "biznis" s majiteľkou nevestinca. Druhá najsilnejšia koaličná strana, KDU-ČSL, sa to rozhodla využiť na oslabenie premiéra i celej ČSSD. Ukázalo sa, že ľudovci prestrelili. Sociálni demokrati boli odhodlaní udržať sa pri moci aj bez koaličných partnerov, hoci s podporou komunistov. Po tom, ako to "vytrúbili" do sveta, si však uvedomili, že pre stranu by to bola samovražda. Teda aj oni ubrali plyn. Až potom, po vyprchaní najväčšej nevraživosti, nastala šanca vrátiť sa k rokovaciemu stolu.
Dohoda je teda na svete a ani to veľmi nebolelo. Kompromisy sú na oboch stranách: skompromitovaný Gross odchádza z vlády, kabinet nebude čisto úradnícky, budú v ňom aj členovia straníckych vedení, KDU-ČSL i US-DEU si udržia v kabinete po tri kreslá. Nebude síce klasická koaličná zmluva, ale iba jednorazová dohoda, avšak s "protikomunistickou poistkou".
Koalícia ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU sa za toto funkčné obdobie tak dala dohromady už po tretí raz. Najprv to bolo hneď po voľbách v roku 2002, potom vlani, keď sa sociálni demokrati zbavili premiéra Vladimíra Špidlu a dôveru dali Grossovi. Ako sa ukázalo, nebol to dobrý ťah -- rýchlo sa "vyčerpal". Českú republiku tak povedie už tretí sociálnodemokratický premiér za tri roky. Táto nestabilita veľa nasvedčuje o zmysle koalície ľavicovej strany a stredo-pravicových strán, ktorá má v parlamente väčšinu iba jedného hlasu. Už v roku 2002 dostala pre svoju nesúrodosť označenie "kočkopes".
Urobili sme to pre stabilitu krajiny, obhajujú dohodu predstavitelia vládnych strán. Chápu to ako dobrú správu aj českí voliči? Za cirkus, ktorí robili pred očami verejnosti, budú politici platiť až o rok. Dovtedy sa budú snažiť najesť sa sladkých plodov čo najviac, lebo ich budúcnosť je neistá.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 08:37