Reuters
StoryEditor

Demonštranti rabovali a zničili Víťazný oblúk. Francúzsku hrozí výnimočný stav

02.12.2018, 10:56
Autor:
ČTKČTK
Francúzi od 17. novembra protestovali v sobotu už tretíkrát v rámci hnutia takzvaných žltých viest.

Sobotňajšie protesty proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt vo Francúzsku skončili veľkými škodami a zranením viac ako 130 ľudí. V Paríži bol okrem iného poškodený interiér Víťazného oblúka a pamiatka v nedeľu zostane pre verejnosť zatvorená.

Prezident Emmanuel Macron zvolal mimoriadnu schôdzu a minister vnútra Christophe Castanera nevylúčil vyhlásenie výnimočného stavu.

​Vládny hovorca Benjamin Griveaux povedal, že vláda posudzuje všetky spôsoby, ako zabrániť ďalším protestom. Informovali o tom francúzske médiá.

Francúzi od 17. novembra protestovali v sobotu už tretíkrát v rámci hnutia takzvaných žltých viest nielen kvôli plánovanému zvýšeniu cien pohonných hmôt, ale proti rastu životných nákladov všeobecne.

Najhoršie protesty za desaťročie

K sobotňajším akciám sa pripojilo v celej krajine okolo 75 tisíc ľudí, zranenia utrpelo podľa polície 133 ľudí a zo 412 predvedených osôb polícia ponechala 378 vo väzbe. Medzi zranenými je 23 policajtov. Hlásené sú značné materiálne škody a pozorovatelia udalosti označujú za najhoršie občianske nepokoje vo Francúzsku za viac ako desaťročie.

K protestujúcim sa pripojili skupiny maskovaných mužov, z ktorých niektorí mali tyče a sekery. V Paríži prevracali a zapaľovali automobily. "Musíme premýšľať o opatreniach, ktoré zabránia tomu, aby sa to opakovalo," povedal Griveaux.

Macron zvolal na dopoludnie schôdzku s premiérom Edouardom Philippom a Castanerom. "Žiadny dôvod neospravedlňuje napadnutia bezpečnostných zborov, rabovanie obchodov, zapaľovanie budov, zastrašovanie ľudí alebo poškodenie Víťazného oblúka," uviedol Macron k protestom.

Poškodený Víťazný oblúk

Riaditeľ centra pre národné pamiatky Philippe Bélaval v sobotu zverejnil video z Víťazného oblúka, pri ktorom sa protesty tiež odohrávali. Zo záberov je zrejmé, že je interiér poškodený. Zvonku je Víťazný oblúk popísaný čiernym sprejom. Bélaval oznámil, že pamiatka zostane v nedeľu pre verejnosť uzavretá, aby mohla byť čo najrýchlejšie uvedená do poriadku.

Francúzska tlač analyzuje sobotňajšie udalosti a uvádza, že Castanera vo svojom dnešnom prejave nevylúčil, že siahne aj k výnimočnému stavu. Minister tiež pochybuje o tom, že tí, ktorí rabovali a ničili, boli skutoční členovia hnutia žltých viest.

K hnutiu sa zrejme pripojili radikáli. Medzi 287 zatknutými je podľa neho však málo ľudí, ktorých možno označiť za výtržníkov. "Žlté vesty sa nechali zahltiť profesionálnymi vandalmi, ktorí ale vedeli utiecť a uniknúť zatknutiu" povedal minister.

V Paríži bolo k zásahom povolaných päť tisíc policajtov a novinári sa pýtajú, či to nebolo málo. Mnohí z policajtov priznali, že boli v sobotu vyčerpaní a že sa cítili byť ohrození, pretože mali pocit, že ich nie je dostatočné množstvo.

Mimo Paríž je najviac problémov hlásených z miest Puy-en-Velay, Tours, Tarbes, Marseille a Dijon. Úrady zatiaľ nie sú schopné škody vyčísliť.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 05 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:37