Reuters
StoryEditor

Británia sa pripravuje na plán B. Ministerka práce naznačila, ako by mohol vyzerať

08.12.2018, 17:45
Autor:
ČTKČTK
Británia by podľa Ruddovej mohla usilovať o model "Nórsko plus".

Britská ministerka práce Amber Ruddová dnes ako prvá členka vlády Theresa Mayovia naznačila, ako by mohol vyzerať "plán B", ak parlament v utorok odmietne schváliť dohodu o odchode Británie z Európskej únie.

Británia by podľa Ruddovej, ktorá je jednou z najbližších spojenkýň premiérky Mayovej, mohla usilovať o model "Nórsko plus", teda zotrvanie na jednotnom trhu aj v colnej únii.

O brexitovej dohode, ktorú vláda premiérky Mayovej vyjednala s Bruselom, sa bude v britskom parlamente hlasovať v utorok.

Proti dokumentu sa stavia nielen opozícia, ale aj severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá menšinovú vládu Mayovej podporuje, a dokonca aj niekoľko desiatok poslancov vládnych konzervatívcov. Podľa doterajších informácií sa zdá, že dohoda podporu zákonodarcov nezíska.

Premiérka Mayová až doteraz odmietala hovoriť o tom, čo sa stane, ak poslanci jej brexitovou dohodu odmietnu.

Sústredí sa podľa svojich slov na získanie podpory pre text, ktorý je podľa nej tým najlepším, aký mohla Británia vyjednať. Zároveň v posledných dňoch varovala, že alternatívou k jej dohode nie je len odchod z únie bez dohody, ale aj zotrvanie Británie v EÚ.

Amber Ruddová dnes síce súhlasila so svojou šéfkou, zároveň však uviedla, že by riešenie patovej situácie mohla priniesť aj dohoda podobná tej, ktorú má s Európskou úniou Nórsko.

"Ak (dohoda Mayovej) neprejde, mohlo by sa stať čokoľvek: ľudové hlasovanie, Nórsko plus, mohla by nastať akákoľvek z týchto možností," povedala BBC Ruddová, ktorá sa po aprílovej rezignácii na post ministerky vnútra znova členkou vlády stala v polovici novembra po tom , čo jej predchodkyňa na ministerstve práce Esther McVeyová rezignovala pre nesúhlas s brexitovou dohodou.

The Times Ruddová povedala, že model "Nórsko plus" je pre prípad, že parlament dohodu s EÚ neschváli, jej favoritom.

Nórsko nie je členom Európskej únie, je ale členom únijného jednotného trhu, v ktorom platí voľný pohyb tovaru, osôb, služieb a kapitálu.

Model "Nórsko plus" by znamenal, že by Británia zostala tiež v colnej únii, ktorej členom škandinávske kráľovstvo nie je. Ministerka Ruddová zároveň zdôraznila, že nikto nevie, "či sa dá takáto dohoda dosiahnuť".

Pokiaľ bude dohoda v utorok odmietnutá, je Ruddová presvedčená, že by mala premiérka Mayová zostať vo svojej funkcii.

"Nepripadá do úvahy, aby odchádzala," povedala ministerka. Podľa The Times však opozičná Labouristická strana sa usiluje o vytvorenie "protimayovskej koalície", do ktorej by sa zapojili aj poslanci DUP a rebelujúci konzervatívny poslanci.

Cieľom tejto koalície by malo byť zvrhnutie premiérky. Podľa rovnakého denníka uvažujú o rezignácii na svoju funkciu v prípade odmietnutia dohody v parlamente hneď tri ministri súčasnej vlády.

Podľa analýzy britskej agentúry PA už verejne oznámilo, ako plánuje hlasovať, celkom 163 poslancov. Iba 27 ich povedalo, že dohodu podporí, 122 ich sa ich naopak vyslovilo proti a to vrátane 29 poslancov vládnej Konzervatívnej strany.

01 - Modified: 2024-05-03 09:16:48 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť naše zbrane v Rusku, povedal britský minister zahraničia 02 - Modified: 2024-05-03 05:41:07 - Feat.: - Title: Posledný veľký test pred voľbami v Británii: Vládnuci konzervatívci si pripisujú ťažké straty 03 - Modified: 2024-05-02 18:37:54 - Feat.: - Title: Britský policajt sa priznal k podpore Hamasu na sociálnych sieťach 04 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 05 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 21:15