StoryEditor

Aliaksandr Milinkievič: Bielorusi už dokážu povedať nie

24.07.2006, 00:00
Bieloruský opozičný líder Aliaksandr Milinkievič v rozhovore pre Hospodárske noviny a internetový portál Euromonitor tvrdí, že Bielorusi sa zbavili strachu.
Jeho predkovia sa zúčastnili povstania proti cárskemu režimu v roku 1863. Prednášal na univerzitách v Bielorusku, Alžírsku, vo Francúzsku a v USA. V októbri 2005 ho kongres demokratických síl zvolil za spoločného kandidáta opozície na prezidenta Bieloruska. V prezidentských voľbách, ktoré sa konali v marci tohto roku, skončil na druhom mieste so ziskom 6,1 percenta hlasov. Súčasný autoritatívny prezident Aleksander Lukašenko získal 83 percent hlasov.
Ako sa voľby 2006 odlišovali od predchádzajúcich prezidentských volieb v roku 2001? Je rozdiel medzi Bielorusmi z roku 2001 a Bielorusmi z roku 2006?
- Nepochybne je. Dnes môžeme povedať, že volanie po zmenách, vyvolané volebnou kampaňou, nepoľavilo. Desiatky protestných akcií prebiehajú po celej krajine takmer každý deň. V roku 2001 nič podobné nebolo. Objavujú sa občianske iniciatívy, aktivizujú sa ľudia, ktorí pred časom prestali veriť v možnosť zmeny. Bielorusko v roku 2006 je spoločnosťou slobodnejších, informovanejších, politizovanejších ľudí. To je veľký úspech.
Po voľbách ste povedali, že Lukašenkovi dávate maximálne dva roky zotrvania pri moci. Z čoho pramení váš optimizmus?
- Vychádzam z toho, čo sa nám podarilo dosiahnuť doteraz, keď bez ohľadu na strach sa veľký počet ľudí odvážil povedať režimu a Lukašenkovi "NIE!" Počet takýchto ľudí bude rýchlo narastať. Bielorusi si už začali vážiť slobodu, nezávislosť a demokraciu. Práve to ma napĺňa vierou.
Po voľbách sa do väzenia každodenne dostávali desiatky, ba dokonca až stovky ľudí. Očakávate ďalšie zostrenie represií?
- Režim dávno vyčerpal možnosti civilizovanej komunikácie s tými, ktorí majú iný názor. V súčasnosti je argumentom moci hanobenie ľudí, obušok a väzenská cela. Takáto cesta vedie iba k posilneniu represálií. Myslím si, že moc si uvedomuje, že zostrenie perzekúcií povedie iba k aktivizácii masových protestov.
Aké najdôležitejšie zmeny bude treba uskutočniť po Lukašenkovom odchode z postu prezidenta?
- Teraz je o tom priskoro hovoriť. Budú to však ťažké časy. Budeme musieť uskutočniť reformy a drahocenný čas na ne ubieha veľmi rýchlo.

Celý rozhovor si môžete prečítať na internetovom portáli Euromonitor, www.ssve.sk
01 - Modified: 2003-03-24 07:36:03 - Feat.: 0 - Title: Čaká sa na zásadnú novelu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:58