Reuters
StoryEditor

Reportéri ČT: Medzi žltými vestami bolo v Paríži počuť ruský krik. Kremeľ podnecovanie k nepokojom popiera

11.12.2018, 13:05
Autor:
ČTKČTKkankan
Masové demonštrácie sa vo Francúzsku konali už štyri soboty po sebe. 

Medzi účastníkmi nepokojov vo Francúzsku bola počuť aj ruština, uviedli niektorí svedkovia vrátane Čechov. Kremeľ však poprel ako ohováranie obvinenia, že sa podieľal na rozdúchavaní násilných protestov hnutia takzvaných žltých viest. Západní analytici dlhodobo tvrdia, že sa Moskva snaží destabilizovať Európu a Spojené štáty.

​"Akékoľvek tvrdenia o možnej účasti Ruska nie sú ničím iným ako ohováraním," vyhlásil hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Demonštrácie sú podľa neho výlučne vnútornou vecou Francúzska. "Nevmiešavali sme sa a nechystáme sa miešať do vnútorných záležitostí žiadnych krajín, vrátane Francúzska," zdôraznil a dodal, že Moskva prikladá veľký význam rozvoju vzťahov s Parížom.

Demonštranti pokrikovali po rusky

Britský denník The Times napísal, že sa násilnosti snažia podnecovať aj niektorí užívatelia sociálnych sietí napojení na Rusko. Aby podporili tvrdenia o brutalite francúzskej polície, rozširovali na Twitteri fotografie ľudí zranených na demonštráciách, ktoré však so súčasným dianím vo Francúzsku nesúviseli.

Na rusky hovoriacich vandalov v Paríži upozornil na Twitteri redaktor Českej televízie Jakub Szántó. Spravodajca ČT vo Francúzsku Jan Šmíd mu odpovedal: "Máme vo zvuku, ako na nás počas standupu pokrikujú žlté vesty rusky ...".

Násilné demonštrácie

Sobotňajších protestov proti rastu životných nákladov sa po celom Francúzsku podľa tamojšieho ministerstva vnútra zúčastnilo 136-tisíc ľudí. Policajti pri demonštráciách, ktoré sa konali štvrtú sobotu v rade, zadržali 2-tisíc ľudí. Zranenia utrpelo podľa ministerstva zdravotníctva celkovo 325 ľudí.

V Paríži policajti v sobotu počas potýčok s demonštrantami použili slzný plyn a vodné delá. Radikáli zapálili niekoľko áut, snažili sa stavať barikády. Viac ako 70 ľudí utrpelo zranenia. Zhruba tisíc ľudí polícia zadržala, z toho bolo 900 dospelých a sto maloletých.

Zábery z protestov vo Francúzsku: 

Francúzska centrálna banka kvôli nepokojom zhoršila výhľad rastu na posledný štvrťrok. Najviac strácajú nákupné centrá či cestovný ruch.

Obvinenia voči Rusku

Západné tajné služby aj analytici podozrievajú Moskvu, že v roku 2016 ovplyvnila americkej prezidentské voľby aj referendum o vystúpení Británie z Európskej únie.

Bývalá americká ministerka zahraničia s českými koreňmi Madeleine Albrightová v októbri povedala, že sa "Rusi systematicky pokúšajú podkopať a oslabiť demokraciu v Európe i v Spojených štátoch". Kremeľ tieto obvinenia odmieta.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 05 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:24