Reuters
StoryEditor

Porošenko ohlásil historickú udalosť: Deň konečnej nezávislosti na Rusku

15.12.2018, 15:54
Autor:
ČTKČTK
Vznikla nezávislá ukrajinská národná cirkev, čo je jedným z kľúčových bodov predvolebnej kampane prezidenta Petra Porošenka.

Predstavitelia ukrajinských pravoslávnych cirkví dnes na cirkevnom sneme v Kyjeve schválili zlúčenie svojich organizácií v nezávislú ukrajinskú národnú cirkev. Potvrdil to podľa tlačových agentúr ukrajinský prezident Petro Porošenko. Synoda už podľa agentúry Interfax zvolila aj najvyššieho predstaviteľa novej cirkvi - Jepifanij sa stal metropolitom kyjevským a celej Ukrajiny.

"Tento deň vojde do dejín ako posvätný deň - deň konečnej nezávislosti na Rusku," vyhlásil podľa agentúry Reuters ukrajinský prezident pred tisíckami prívržencov.

Jeden z kľúčových bodov kampane

Výsledok synody má umožniť konštantínopolskému patriarchátu vyhlásiť vytvorenie novej samostatnej ukrajinskej cirkvi, nezávislej na Moskve. Pred Kyjevskou katedrálou svätej Sofie z 11. storočia, kde sa snem za zatvorenými dverami stretol, sa dnes zhromaždili tisíce ľudí s ukrajinskými vlajkami, aby podporili cirkevné odlúčenie od Ruska, napísali zahraničné tlačové agentúry. Na bezpečnosť v centre Kyjeva dohliadalo 4000 policajtov.

"Vytvorenie našej cirkvi je ďalším vyjadrením nezávislosti Ukrajiny a vy ste hlavnými účastníkmi tejto historickej udalosti," povedal ku zhromaždenému davu Porošenko, ktorý prišiel na synodu ako čestný hosť. "Modlíme sa, aby sa ukrajinská cirkev dnes stala skutočnosťou," vyhlásil prezident, ktorý z vytvorenia nezávislej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi urobil jeden z kľúčových bodov svojej ešte nezačatej kampane za znovuzvolenie do najvyššej štátnej funkcie na jar 2019.

Väčšina biskupov, kňazov a laikov na zhromaždení pochádzala z dvoch Kyjevu lojálnych cirkví, ktoré však ostatné pravoslávne cirkvi na svete podľa cirkevného práva doteraz neuznávali. Z tretej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi vernej Moskve sa podľa médií dostavili na dnešnú synoda len dvaja z viac ako jej 90 biskupov.

Moskovský patriarcha sa sťažoval aj pápežovi

Porošenko podpísal začiatkom novembra v Istanbule zmluvu o spolupráci medzi Ukrajinou a konštantínopolským pravoslávnym patriarchátom. Tá umožňuje medzinárodne uznaný vznik samostatnej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Predpokladalo to však zjednotenie všetkých troch pravoslávnych cirkví, fungujúcich v krajine paralelne.

Konštantínopolský patriarcha Bartolomej má v právomoci udeľovanie cirkevnej autonómie a príslušný dokument o osamostatnení odovzdá novému ukrajinskému metropolitovi.

Ukrajinská vetva pravoslávnej cirkvi, ktorá sa v 90. rokoch 20. storočia jednostranne odtrhla od moskovského patriarchátu, sa usilovala o autonómiu už dlho, ale bezvýsledne. Tento rok sa konštantínopolský patriarcha, ktorý má ako jediný právo udeľovať tzv. autokefaliu, rozhodol vyjsť požiadavkám Kyjeva v ústrety.

Proti tomu sa ostro stavia ruská pravoslávna cirkev, ktorej moskovský patriarcha Kirill sa na Ukrajinu sťažoval v listoch odoslaných hlavám svetových cirkví i medzinárodných organizácií, vrátane pápeža Františka a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:54