StoryEditor

Francúzske väznice patria k najhorším v Európe

13.02.2006, 23:00
Komisár Rady Európy Alvaro Gil-Robles zverejní v stredu v Štrasburgu správu o stave francúzskych väzníc. Podľa prvých informácií, ktoré sa cez víkend objavili v denníku France Soir, môže ministerstvo spravodlivosti očakávať tvrdú kritiku.

Komisár Rady Európy Alvaro Gil-Robles zverejní v stredu v Štrasburgu správu o stave francúzskych väzníc. Podľa prvých informácií, ktoré sa cez víkend objavili v denníku France Soir, môže ministerstvo spravodlivosti očakávať tvrdú kritiku.

Cely z inej doby
Alvaro Gil-Robles navštívil počas svojej misie sedem väzníc, päť komisariátov, psychiatrické zariadenia a stretol sa s príslušnými ministrami. "Nedostatok financií vo francúzskej spravodlivosti bije do očí," píše sa v 200-stranovom dokumente, ktorý má pre francúzsku vládu 50 odporúčaní. Niektoré cely, ale aj miestnosti, v ktorých zasadajú súdy, vyzerajú ako "z inej doby". Komisár po skončení pracovnej misie povedal, že zo 46 monitorovaných európskych krajín (členov RE) videl horšiu situáciu iba v Moldavsku.
Správa si všíma, že v celách predbežného zadržania "spávajú predvedení na zemi, bez matracov a posteľnej bielizne". Advokáti vyšetrovaných osôb majú podľa RE iba "formálnu úlohu" a ich pracovné podmienky a kontakt s klientmi je všemožne obmedzovaný. "Žiadna demokratická spoločnosť sa nemôže obávať prítomnosti advokátov v celách," píše sa v dokumente.

Policajná brutalita
Vo francúzskych väzniciach často nemajú ich obyvatelia základné práva. V krajine sa používa umiestnenie do izolácie, ktoré trvá v niektorých prípadoch 45 dní. Väznice sú s takmer 60-tisíc kriminálnikmi preťažené o 113 percent. Vo väzniciach spia ľudia na zemi a potraviny si často nakupujú sami. Situáciu zhoršuje aj skutočnosť, že v krajine vládne medzi policajtmi "pocit beztrestnosti". Napriek tomu, že počet policajných brutálnych činov na zadržaných sa v rokoch 2003 a 2004 zvýšil o 34 percent, dokument konštatuje, že príslušníci bezpečnostných zložiek sa navzájom kryjú.
Kritika prichádza v čase, keď krajinou otriasa škandál pedofilného procesu z Outreau, kde vyšetrujúci sudca poslal do väzenia nevinných ľudí. Francúzska polícia musí zároveň vyvracať obvinenia tlače z toho, že jej príslušníci mučili v lete 1995 autorov teroristického útoku v parížskom metre.

Imigračná politika
Skutočnou hanbou však ostáva centrum pod ministerstvom spravodlivosti v Paríži, kde krajina umiestňuje žiadateľov o azyl. "Toto zariadenie je nedôstojné a musí zmiznúť," hovorí komisár, ktorý nechápe, ako môžu úrady trvať na tom, aby si imigranti päť dní po príchode do krajiny vyplnili komplikovanú žiadosť o azyl vo francúzštine. RE sa obáva, že s novým imigračným zákonom, ktorý predstavil minulý týždeň minister vnútra Nicholas Sarkozy, sa situácia azylantov ešte zhorší.
"Existuje tendencia klásť prekážky ľudom, ktorých úrady považujú za ekonomických emigrantov," podčiarkuje dokument. Sarkozy už vyhlásil, že bude žiadať zvýšenie rozpočtu pre reformu väzenstva, francúzska vláda sa odmieta k dokumentu zatiaľ vyjadriť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:22