Reuters
StoryEditor

Každý nový občan si bude musieť potriasť rukou. V Dánsku schválili kontroverzný zákon

21.12.2018, 13:29
Autor:
ČTKČTK
Na základe nového zákona, ktorý vojde do platnosti 1. januára, bude pre úspešných žiadateľov o občianstvo tiež povinné podať počas naturalizačného obradu ruku príslušnému úradníkovi.

Dánsky parlament schválil zákon, ktorý vyžaduje, aby si úspešní žiadatelia o získanie občianstva v krajine potriasli počas naturalizačného obradu s úradníkom rukou. Toto opatrenie je všeobecne vnímané ako krok namierený proti moslimom, ktorí sa často z náboženských dôvodov odmietajú dotýkať osôb opačného pohlavia, píše dnes agentúra AP.

Pre väčšinu žiadateľov platí, že k získaniu dánskeho občianstva musia žiť deväť rokov legálne v Dánsku, zložiť test z dánčiny a dánskych reálií, mať čistý trestný register a byť finančne sebestačný. V lete Dánsko navyše rozhodlo, že noví občania sa musia zúčastniť ceremoniálu, kde podpíšu vyhlásenie potvrdzujúce, že vyznávajú dánske hodnoty.

Na základe nového zákona, ktorý vojde do platnosti 1. januára, bude pre úspešných žiadateľov o občianstvo tiež povinné podať počas naturalizačného obradu ruku príslušnému úradníkovi. Poslanci to na svojom štvrtkovom zasadnutí odhlasovali pomerom 55 ku 23 hlasom, 30 zákonodarcov sa zdržalo.

Poslanec Martin Henriksen z protiimigračnej Dánskej ľudovej strany k tomu denníku The New York Times povedal: "V Dánsku je zvykom si pri pozdrave podať ruky. Ak to človek neurobí, je to vnímané ako výraz neúcty. Ak niekto nedokáže urobiť tak jednoduchú a priamu vec, nie je dôvod, aby získal dánske občianstvo."

Kritika zo strany ľudskoprávnych organizácií

Návrh nového zákona však vyvolal kritiku zo strany organizácií pre ľudské práva aj miestnych činiteľov, ktorí sa sťažujú, že nariadenie ich stavia do konfliktu s občanmi. Podľa nich ide o "čisto symbolický krok", ktorý povyšuje spoločenský zvyk medzi dánske národne hodnoty. Starostovia poukazujú na to, že požiadavka potriasením rúk odradí len málo žiadateľov o občianstvo, ale vysiela nepríjemné posolstvo moslimom.

"Je to proti môjmu presvedčeniu nútiť ľudí do telesného kontaktu," povedal denníku The New York Times Thomas Andresen, starosta mesta Aabenraa. Dodal, že dohliadne na to, aby pri všetkých naturalizačných obradoch boli medzi úradníkmi vždy prítomní zástupcovia oboch pohlaví.

Mogens Jespersen, starosta mesta Mariagerfjord, uviedol, že sa zákonom nebude riadiť a uspokoja sa namiesto toho aj s úklonom či pokývnutím hlavy. "Domnievam sa však, že ide o čisto hypotetickú situáciu, s ktorou sa pravdepodobne nikdy nestretnem," podotkol.

Prípad zo Švajčiarska

List The Guardian pripomenul, že tento rok v lete úradníci vo švajčiarskom Lausanne neudelili občianstvo manželskej dvojici po tom, čo si cudzinci odmietli potriasť rukou s príslušníkmi opačného pohlavia. Starosta Lausanne Gregoire Junod vtedy rozhodnutie neudeliť občianstvo zdôvodnil nerešpektovaním rodovej rovnosti zo strany žiadateľov.

Dánsko sprísňuje protiimigračné opatrenia od migračnej vlny z roku 2015. Dánsky parlament vo štvrtok tiež schválil plán umiestniť na pustý ostrov cudzincov, ktorí si v Dánsku po spáchaní zločinu odpykali trest, ale nemôžu byť z rôznych dôvodov vyhostení do svojej domovskej krajiny.

Minulý týždeň zase Dánsko prijalo zákon, ktorý nariaďuje rodičom z problémových štvrtí, obývaných prevažne prisťahovalcami, posielať všetky svojich potomkov starších ako jeden rok do zariadení poskytujúcich starostlivosť o deti, aby sa lepšie asimilovali.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 04 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 05 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:19